Od danas obavezna zimska oprema

Prema važećim zakonskim propisima, pod zimskom opremom za motorna vozila do osam sjedišta i najveće dozvoljene mase do 3,5 tona podrazumijeva se da imate pneumatike sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) ili pneumatike s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.
Za vozila s više od osam sjedišta i dozvoljene mase preko 3,5 tona uz pneumatike sa zimskim profilom na pogonskim točkovima potrebno je imati lance za snijeg, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma, ili pneumatike s ljetnim profilom i odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u zimskim uvjetima te lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma.

Pod zimskim uvjetima misli se na padanje snijega i zadržavanje snijega na cesti, ugažen snijeg na cesti, kišu koja ledi na cesti ili zaleđenu cestu. U slučaju da policijski službenici zaustave vozilo koje se u zimskim uvjetima kreće bez opreme, vozaču može narediti da prekine vožnju i stavi zimsku opremu ili u krajnjem slučaju, ukoliko vozač to odbije učiniti, isključiti vozilo iz saobraćaja.