Hoće li biti smanjenja cijena goriva u FBiH?

Početkom novembra, tačnije 8. ovog mjeseca u FBiH su na snagu stupile niže cijene na benzinskim pumpama. Međutim, kako posljednjih dana pišu mediji, Federalnom ministarstvu trgovine ponovo pristižu zahtjevi za novo snižavanje cijena goriva. Ponovo bi to bilo smanjenje za pet feninga. Da li će tako i biti, znat ćemo u narednoj sedmici, kada se očituju iz ovog ministarstva.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u 47. sedmici 2018. godine, prosječna cijena benzina na pumpama u BiH je 2,36, a dizela 2,37 KM.

No, kako se može primijetiti, prvenstveno oni koju putuju širom zemlje, postoji velika razlika u cijeni na benzinskim pumpama u Federaciji i onima u Republici Srpskoj. Pa tako građani koji žive u manjem entitetu kupuju gorivo po znatno nižim cijenama u odnosu na one u FBiH.

Nerijetko građani FBiH izražavaju svoje nezadovoljstvo i putem društvenih mreža gdje postavljaju fotografije sa benzinskih pumpi u RS-u gdje se vide cijene benzina i dizela i postavljaju pitanje zašto takve cijene nisu u FBiH?

(RTV SLON)