Nestašica lijekova na bh. tržištu sve češća pojava: Nema pencilina?

Da je tržište lijekovima u BiH nestabilno pokazao je nedavni slučaj nedostatka injekcije Rogham zbog čega je veliki broj trudnica i porodilja ostao uskraćen za lijek koji im osigurava zaštitu ploda u svakoj narednoj trudnoći. Ljekari su tada upozoravali da ćemo za posljedicu imati čitavu generaciju novorođenčadi izložene velikom riziku od oboljevanja, jer su njihove majke u roku od 72 sata od poroda morale primiti ovaj lijek. No za te posljedice, niko neće odgovarati. Lijek je iz, do kraja neobjašnjenih razloga povučen sa tržišta, te nakon medijske bure ponovo nabavljen. Po istom scenariju sa tržišta je povučen i lijek za skidanje temperature kod djece – sirup Dalsy, no za razliku od pomenutog Roghama, za njega kažu u resornom ministarstvu, postoji adekvatna zamjena i nema razloga za paniku.

„U BiH postoji još pet proizvođača ibuprofen sirupa, tako da Dalsy nije jedini ibuprofen sirup. Kod ostalih pet proizvođača nije zabilježena defektura i mogu se naći u apotekama pod zaštićenim nazivom koji su proizvođači dali za taj sirup“, izjavio je za RTV Slon Miralem Smajić, pomoćnik ministra zdravstva TK. 

Zašto nema sirupa Dalsy?

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na upit o turbulencijama na tržištu lijekova dobili smo pismeni odgovor u kojem se kaže da Dalsy (ibuprofen) sirup 100 mg/5 ml ima važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH, te navode razloge njegove nestašice:   

– Nosilac dozvole za stavljanje pomenutog lijeka u promet u BiH je Mylan d.o.o. Sarajevo (proizvođač BGP Products Operations GmbH), je prijavio da pomenutog lijeka neće biti na tržištu u periodu jul 2018. – decembar 2018. te da je razlog usaglašavanje proizvodnog mjesta sa smjernicama ICH Q3D.

Ministarstvo zdravstva ima neformalna saznanja o nestašici

Ubrzo poslije nestašice adekvatno zamjenjenog Dalsy-a pojavila se zabrinjavajuća vijest da u javnim zdravstvenim ustanovama nema pencilina, te da ga ni pacijenti ne mogu privatno nabaviti. Agencija za medicinska sredstva i lijekove u svom pisanom odgovoru nije ponudila odgovor na pitanje ima li pencilina ili ne. Umjesto toga dobili smo obavijest da su za opskrbu tržišta BiH pencilinom registrovana tri proizvođača, te su dostupne injekcije pencilina i to prašak za otpinu za injekciju, prašak za rastvor za injekciju i prašak za suspenziju za injekciju. Osim navedenog na tržištu BiH registrovan je još pencilin sa inhibitorima beta laktamaze i to od dva proizvođeča. Agencija nije ponudili obrazloženje zašto lijeka nema na tržištu.

Iako nezvanično, nestašica pencilina potvrđena nam je i u UKC – u Tuzla, a prema našim saznanjima Dom zdravlja Tuzla pencilin ima samo za potrebe pedijatrije. Nezvaničnim informacijama raspolažu i u Ministarstvu zdravstva. Tvrde – nisu zaprimili nikakve informacije o nestašici ni od Agencije za lijekove, ni od zdravstvenih ustanova niti od apoteka.