Pripreme za nabavku vakcine protiv sezonske gripe u TK u završnoj fazi

Pripreme za nabavku vakcine protiv sezonske gripe u Tuzlanskom kantonu privode se kraju, a prema tvrdnjama iz Ministarstva zdravstva vakcine bi u domove zdravlja trebale stići najdalje za petnaest dana. Iako je vakcinacija u većem dijelu BiH počela, u našem kantonu, zbog izmijenjene procedure nabavke, vakcine još nisu nabavljene.

Vakcinacija se prevashodno preporučuju osobama iznad 65. godina starosti, hroničnim bolesnicima, bolesnicima sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i svima koji su profesionalno eksponirani mogućoj infekciji. Međutim, vakcina za područje TK još nije nabavljena i to zbog izmjena u put nabavke vakcine koje je naložila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH a koja striktno kaže: Vakcine mogu nabaviti samo zdravstvene ustanove koje imaju sopstvenu apoteku ili sklope ugovor sa nekom od apoteka. Tako je nadležnost sa Zavoda za javno zdravstvo prebačena na domove zdravlja.

„Što se tiče Zavoda za javno zdravstvo TK, on će i dalje biti na dispoziciji i pomoći prilikom nabavke vakcina, a mi i Zavod zdravstvenog osiguranja koji će to isfinansirati ćemo, evo u narednih par dana, što prije te aktivnosti sprovesti kada su u pitanju javne ustanove domovi zdravlja koji su dužni da imaju ove vakcine i da taj proces ugovaranja sa apotekama skrate na minimalan broj dana“, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

(RTV SLON)