SIPA lišila slobode tri osobe zbog neovlaštenog prometa drogom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su juče (15.11.2018. godine) na širem području Bosne i Hercegovine operativnu akciju kodnog naziva „Dim“, usmjerenu na suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga. Akcija je realizirana po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e su, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona, izvršili pretrese na tri lokacije i lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

 Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će tokom dana predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (15.11.2018. godine) i na području Brčkog, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Senior“ u kojoj je jedna osoba lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Također, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine izvršili su pretrage na području Brčkog na dvije lokacije. Prilikom pretrage, u kući koju koristi osumnjičeni otkriveno je i privremeno oduzeto oko 520 grama smeđe praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, 11.000 eura, omoti telefonskih kartica sa brojevima telefona i dva telefonska aparata koje je koristio osumnjičeni.

Nakon pretraga, u prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osobe lišene slobode, koje će, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, biti predata postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na dalje postupanje.