SIPA na području Brčkog i Ugljevika pronašla veću količinu droge, uhapšeno 11 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Policije Brčko Distrikta BiH juče su (22.11.2018. godine) na području Brčkog i Ugljevika, pod nadzorom Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Parti“ usmjerenu na suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga.

Tokom akcije lišeno je slobode 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 232. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

Po naredbi Osnovnog suda Brčko distrikta BiH pretresene su osobe, stambene i poslovne prostorije i pokretne stvari na ukupno 12 lokacija na području Brčkog i jednoj lokaciji u Ugljeviku, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u izvršenju navedenog krivičnog djela.

Tokom istrage i prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto 1769,02 grama opojna droge „spid“, 3493,152 grama opojne droge „marihuana, 18,648 grama opojne droge „kokain“, 49,05 grama nepoznate praškaste materije koja se koristi za miješanje sa opojnim drogama, putničko motorno vozilo, digitalna vaga, drobilica za duvan, novac u iznosu od 3725,00 eura i 700,00 KM, 13 mobilnih telefona i 11 SIM kartica.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode bit će tokom dana predate Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH u dalju nadležnost.