Sutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Tuzli besplatno testiranje

Procjenjuje se da u svijetu s HIV-om živi oko 37 miliona ljudi. Najčešći put prenosa HIV infekcije u Bosni i Hercegovini je spolnim odnosom bez zaštite. Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru s ciljem podizanja svijesti javnosti 0 toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV -a.

Ovogodišnja tema je “Saznajte svoj HIV status”. Značajan napredak postignut je u odgovoru na AIDS od 1988. godine, a danas jedna od četiri osobe koje žive s HIV-om ne znaju svoj status. Zavod za javno zdravstvo TK će obilježiti ovaj važan dan kroz realizaciju slijedećih aktivnosti kojim je cilj podizanje svijesti o ličnoj odgovornosti i motivaciji javnosti za prevazilaženje predrasuda i stigme kada je u pitanju testiranje na HIV:
U prostorijama Savjetovališta za HIV, u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, vršit će se besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV u periodu od 07-15 h. Sama procedura testiranja nije komplikovana, ne traje dugo, a savjetovanje se može dobiti i bez urađenog testa. Svakoj osobi se podjeli promotivni materijal i zaštita.