Uvoz piva u BiH sve veći, a cijene sve manje

Uvoz piva u BiH je količinski sve veći, dok su cijene na višegodišnjem minimumu pa domaći proizvođači pozivaju državu da reaguje i spriječi prekomjeran uvoz i nelojalnu konkurenciju.

U prilog tome govore i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, gdje je uočen ogroman pad uvoznih cijena piva po hektolitru iz zemalja okruženja, na prvom mjestu iz Srbije, zatim iz Hrvatske i Slovenije, a koje su ujedno i tri najveće zemlje po izvozu piva u BiH.

Na primjer, cijena piva iz Srbije po hektolitru je 51 marka, a što je više od duplo jeftinije nego 2013. godine.

O kolikoj je razlici riječ, možda najbolje ilustruje podatak prema kojem domaće pivare proizvode pivo koje u prosjeku košta oko 110 maraka po hektolitru.

Takođe, cijena piva uvezenog iz regiona je daleko ispod u odnosu na zemlje koje su tradicionalni proizvođači poput Njemačke, Češke, Holandije i Irske, iz kojih se uvozi pivo po cijenama od oko 200 KM po hektolitru i više.

“Cijene sirovina za proizvodnju piva na svjetskom tržištu posljednjih godina bilježe rast, kao i cijene goriva, samim tim i njegovog transporta, ambalaže, te drugih energenata u procesu proizvodnje, tako da bi situacija s uvoznom cijenom piva trebalo da bude suprotna padu, što naravno nije slučaj”, smatraju u Grupaciji proizvođača piva u BiH.

Inače u BiH posluje samo pet velikih pivara, koje zbog loše poslovne klime i uvoza rade sa 50 odsto kapaciteta, dok pivare u okruženju posluju za velike svjetske brendove.

(RTV Slon/Nezavisne novine)