Vakcine protiv sezonske gripe u narednoj sedmici u domovima zdravlja u TK

Kako je iz Zavoda za javno zdravstvo TK potvrđeno za RTV SLON, donesena je Odluka o nabavci vakcine protiv sezonske gripe i u narednih sedam dana trebala bi biti dostupna Domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu.
“Za razliku od prethodnih godina, ove godine je riječ o četverovalentnom cjepivu protiv sezonske gripe, koji štiti od četiti soja 2A i2B, dok smo prethodnih godina imali trovalentno cjepivo”, istakao je mr.med.sci Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo TK.
Prema Planu Zavoda za javno zdravstvo TK trebale bi biti obezbijeđene dovoljne količine vakcine, koje mogu zadovoljiti potrebe stanovništva u tuzlanskom kantonu, a koji spadaju u rizične kategorije i kojima je vakcinacija protiv sezonske gripe imperativ. Tu spadaju hronični bolesnici koji imaju bolesti kardiovaskularnog sistema, disajnih puteva, osobe koje su imunokompromitirane. Doktor Topalovć napominje da je vakcinacija najučinkovitija mjera prevencije sezonske gripe i mogućih komplikacija. Osim vakcinacije, savjetuje se i izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama, a ne treba zanemariti ni opću i ličnu higijenu.