Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAtif Dudaković pred Sudom BiH: Nisam kriv

Atif Dudaković pred Sudom BiH: Nisam kriv

Atif Dudaković i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH, koje optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti, izjasnili su se pred Sudom BiH u Sarajevu da nisu krivi.Sudom je predsjedavao sudija Davorin Jukić koji je rekao da svi trebaju potpisati zapisnik i izjavu koji potom idu pred sudsko vijeće.

Grupa koja podržava Dudakovića i njegov Peti korpus stigla je ispred zgrade Suda BiH.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata na području Krajine 1995. godine.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments