13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Elektroprivreda BiH planira investicije od 1,76 milijardi KM

Skupština dioničara JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, održana 13.12.2018. godine, usvojila je Plan poslovanja za period 2019. – 2021. godine.

Trogodišnjim Planom poslovanja planirana je ukupna proizvodnja električne energije  u obimu 20.461 GWh, nabavka uglja u količini 16 miliona tona i više od 3 milijarde KM ukupnog prihoda, u planskom periodu, kao i povećanje isporuke električne energije i broja kupaca.

Planirano je ulaganje 1,76 milijardi KM u djelatnosti proizvodnje, distribucije, snabdijevanja, za kapitalne i zajedničke projekte, dokapitalizaciju rudnika i neelektroprivrednih zavisnih društava.

U skladu s Planom, JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo će  u kapitalne projekte uložiti  1,29 milijardi KM. Najvažniji strateški ciljevi kroz plan ulaganja su izgradnja novih zamjenskih termo kapaciteta i novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Planiran je početak izgradnje novih energetskih objekata, gdje se posebno ističe Blok 7 u TE „Tuzla“. Predviđeno je da u toku planskog  perioda počne proizvodnja u Vjetroparku „Podveležje“ i malim HE na rijeci Neretvici, a da će se nastaviti sa izgradnjom HE „Vranduk“.

U skladu s raspoloživim mogućnostima, nastaviće se i s investiranjem u zavisna društva – rudnike uglja u sastavu Koncerna EPBiH, kako bi se na duži rok obezbijedila stabilna proizvodnja uglja. Za dokapitalizaciju rudnika uglja planirano je 103 miliona KM.

U 2019. godini planirana je proizvodnja 6.991,7 GWh električne energije, ukupan prihod viši od milijardu KM i nabavka uglja u količini 5,7 miliona tona iz domaćih rudnika.

Pedeset četvrta Skupština donijela je i odluke o izmjeni odluka o dokapitalizaciji ulaganjem u JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u zavisna društva – rudnike uglja: RMU „Abid Lolić“, RMU „Kakanj“, RMU „Zenica“, RMU „Breza“, RMU „Đurđevik“, RU „Gračanica“ i Rudnike „Kreka“,  zbog produženja rokova realizacije  i okončanja preostalih investicionih ulaganja.

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe