Konzorcij domaćih proizvođača traži da VM BiH odbaci Pravilnik koji pogoduje uvoznim lobijima

”Tražimo da Vijeće ministara BiH konačno odbaci Pravilnik o policijskoj uniformi kojim se pogoduje uvoznim lobijima.

Vijeće ministara BiH na sjednici zakazanoj za ponedjeljak ponovo će razmatrati Pravilnik o policijskoj uniformi kojim se domaćim proizvođačima uniformi onemogućava učešće u javnim nabavkama,  te se otvoreno favoriziraju uvoznički lobiji na štetu domaće proizvodnje. To isto od Vijeća ministara BiH traže i VTK BiH te Privredne komore FBiH i RS. Unatoč brojnim molbama nikakvi ozbiljni razgovori se još nisu desili. To ne spriječava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da obmanjuje kolege u Vijeću ministara i javnost BiH sa tvrdnjom da je postigao dogovor sa domaćim proizvođačima. S tim u vezi ističemo da nikakvog dogovora nema. Predloženi pravilnik i dalje favorizira nabavku samo jedne vrste uniforme, koja se u BiH uvozi iz zemalja Dalekog istoka. Svi drugi proizvođači se nizom odredbi Pravilnika eliminiraju iz postupka nabavke, te nas se tjera da kopiramo uniformu tipa “5.11”, što je krivično djelo i što mi niti možemo niti želimo raditi. Stoga još jednom apelujemo na Vijeće ministara BiH da ne prihvata ovakav Pravilnik, te da ga definitivno odbaci. Pozivamo ih da u saradnji sa privrednim komorama zajednički definiramo kvalitet i izgled uniformi na način da se niko od proizvođača ne diskriminira ili favorizuje, te da se našim policijskim službenicima osigura najkvalitetnija moguća uniforma i prateća oprema.

Apsurdno je da Vijeće ministara BiH svojom odlukom praktično zabrani domaćim proizvođačima da snabdijeva policijske agencije BiH, dok istovremeno naše uniforme koriste policajci u Austriji ili Švicarskoj! Još jednom podsjećamo Vijeće ministara kao i javnost u BiH da bi se na ovaj način budžet BiH dodatno opteretio višemilionskim izdvajanjima za ove potrebe,  jer u postupku javne nabavke ne bi bilo konkurencije.

Time bi se ogroman novac građana BiH prelio u ruke nekolicine uvoznika, dok bi istovremeno bilo ugroženo na stotine radnih mjesta u domaćoj proizvodnji. Očekujemo od Vijeća ministara da ne bude u službi uvoznih lobija već svojih građana. ” – između ostalog stoji u saopćenju Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.