14.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Nedovoljna ulaganja u željezničku infrastrukturu

Delegacija BiH je na 3. sastanku Pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj održanom 13. decembra u Briselu izvijestila da je najveći napredak u posljednjoj godini bio usvajanje energetske strategije.

Ovaj je dokument, između ostalog, preduslov za izdvajanja pretpristupne pomoći EU u sektoru energetike.

Pomaci su, takođe, zabilježeni i u sektoru transporta, a tiču se aktivnosti u vezi s izgradnjom mostova u Gradišci i Svilaju.

Najvećim problemom u sektoru transporta BiH je označila restrukturiranje željezničkih preduzeća i nedovoljna ulaganja u željezničku infrastrukturu, što se posljedično odražava na sigurnost u transportu, pružanje brzih i kvalitetnih usluga prevoza robe i orjentisanje robnog transporta na željeznice.

BiH je informisala delegaciju EU da priprema prvi izvještaj o provođenju Okvirne strategije transporta, koji će biti i javno dostupan. Izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH postignuti su značajni kratkoročni rezultati, a BiH ostaje opredijeljena ispunjenju globalnog UN cilja, a to je 50 posto manje mrtvih u saobraćajnim nesrećama do 2030.

Evropska komisija ukazala je da oblast prevoza opasnih materija u BiH još nije regulisana tako da bude usklađena sa međunarodnim normama.

Evropska komisija je pozvala BiH da što hitnije uskladi zakonodavstvo sa Trećim energetskim paketom u domenu električne energije i prirodnog gasa. BiH treba bolje pratiti kvalitet vazduha i primjenjivati efikasne mjere protiv njegovog zagađenja. BiH je takođe izvijestila o koracima poduzetim na uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112.

(RTV Slon/Akta)

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,940FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe