Home VIJESTI BIH I SVIJET Planirano preuzimanje potpune kontrole bh. neba za 2019. godinu dovedeno u pitanje

Planirano preuzimanje potpune kontrole bh. neba za 2019. godinu dovedeno u pitanje

0
Planirano preuzimanje potpune kontrole bh. neba za 2019. godinu dovedeno u pitanje

Strateški cilj da Bosna i Hercegovina preko svojih tijela krajem iduće godine preuzme odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru BiH ozbiljno će biti doveden u pitanje ukoliko Predsjedništvo BiH ubrzo ne odobri nacrt za pregovore o zaključivanju novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, upozoravaju iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac ističe da je iznenađen što Predsjedništvo BiH na prvoj sjednici, usprkos tome što je predsjedavajući Milorad Dodik uvrstio tu tačku u dnevni red, nije odobrilo nacrt za pregovore koje je još prije više od mjesec dana utvrdilo Vijeće ministara BiH.

U interesu svih u BiH je da mi prije kraja iduće godine preuzmemo punu odgovornost za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija i ne vidim niti jedan razlog zašto bi bilo ko blokirao ili usporavao ovaj proces. Nadam se da će Predsjedništvo vrlo brzo odobriti nacrt za pregovore, što je formalni, ali neizbježni preduslov za sve naredne aktivnosti – ističe Primorac.

Napominje da je BHANSA sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga usaglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH, prenosi FENA.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su usluge u bh. zračnom prostoru iznad ove nadmorske visine, nastavile pružati susjedne zemlje. Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduslov za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.

DK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here