27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Programere u BiH čeka 6.000 radnih mjesta

IT industrija u Bosni i Hercegovini ima potencijal da u narednih pet godina zaposli šest hiljada ljudi, ali da bi se to desilo, država mora da prepozna njen značaj.

Sa druge strane, u 2018. godini gotovo 1.000 studenata upisalo je neki od fakulteta iz oblasti IT-a u širem smislu, dok ih je oko 200 diplomiralo u oblasti softverskog inženjerstva.

Prema istraživanju “Bit alijanse”, koja okuplja najveće kompanije u ovom sektoru u zemlji, oko 4.200 ljudi bavi se poslom kompjuterskog programiranja i poslovima u vezi s programiranjem.

Podatak koji najbolje govori o brzom rastu ovog sektora je činjenica da je ukupan broj zaposlenih udvostručen od 2012. do 2017. godine.

Međutim, iako su plate iznad prosjeka, ni ova oblast, kao i sve druge u BiH, nije imuna na odlazak stručnjaka u inostranstvo, zbog čega su kompanije često u nezavidnoj poziciji i gdje moraju odbijati poslove koje im nude strani partneri.

Država još nije prepoznala potencijale IT sektora, te ne ulaže ni približno dovoljno u obrazovanje, kao ni u istraživanje i razvoj na visokoškolskim institucijama, što bi moglo povući naprijed industriju još snažnije i brže. Kao rezultat toga imamo da kapaciteti državnih fakulteta nisu dovoljni da podmire potrebe IT sektora, jer nedostaje osnovnih resursa, kao što su učionice, adekvatna oprema, a poseban je problem što izvrsni studenti nisu ni na koji način motivisani da ostanu u okviru akademske zajednice, te da podučavaju nove generacije, nego se odlučuju da rade u privatnom sektoru, gdje mogu ostvariti bolje radne uslove“, ocjenjuju u “Bit alijansi”.

Kažu kako se tehnologija razvija mnogo brže nego što se studijski programi i niži nivoi obrazovanja mogu prilagoditi, te da je to izazov koji je prisutan svugdje u svijetu.

Zbog toga i same kompanije ulažu znatna sredstva u svoje programe prakse i stručnog usavršavanja kako bi se mladi inženjeri upoznali s aktuelnim tehnologijama i trendovima industrije.

Međutim, kao i učenici, i oni koji im prenose znanje napuštaju zemlju i teško ih je zadržati. (RTV SLON)

MC

Vijesti

Prijateljska utakmica / Edin Džeko pogodio za Romu

Fudbaleri Rome igraju u ovim trenucma prijateljski susret protiv Belenensesa u portugalskom gradu Algavre. Nakon pola sata igre rezultat je 1:1, a jedini gol za Vučicu za sada postigao je...

Mostarska tvrtka nagradila zaposlenike i njihove porodice odmorom u Turskoj

Rastuća mostarska tehnološka tvrtka odlučila je na rijetko viđen način nagraditi svoje zaposlenike – zajedno s porodicama počastila ih je odmorom u Alanji u...

Vedad Ibišević završio igračku karijeru, odmah dobio novi posao

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević zvanično je završio igračku karijeru i dobio novi posao. On će od danas obavljati funkciju trenera u fudbalskom klubu Hertha Berlin....

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe