Petak, 1 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVeliki broj firmi u FBiH nije dostavio finansijske izvještaje

Veliki broj firmi u FBiH nije dostavio finansijske izvještaje

Primarni zadatak Finansijsko-informatičke agencije (FIA) je da bude vrijedan partner poslovnoj zajednici, te pouzdan servis strukturama vlasti u pripremi i provođenju makroekonomskih politika i strategija – ističe direktor FIA-e Esad Mahmutović prilikom susreta sa predstavnicima bh. medija.

FIA je, kako je istakao, u kratkom periodu uspjela uspostaviti registar boniteta, što je bila zakonska obaveza, uvesti red na tržištu podataka, donijeti pravilnik o naknadama i korštenju podataka iz registra finansijskih izvještaja, te ustanoviti Jedinstveni registar računa.

Mahmutović je kazao da su upornim radom sa bankama na području Federacije BiH sa 97.000 računa došli do 2.360 računa koji su bili nepotpuni ili nisu bili u skladu sa zakonom.

Prvi put ove godine, na osnovu podataka Porezne uprave FBiH, FIA je poslala opomene na 14.644 adrese pravnih subjekata koji nisu dostavili finansijske izveštaje,a  kojima je ostavljen rok od tri mjeseca za naknadnu dostavu finansijskih izvještaja.

Tako su 1.973 pravna subjekta naknadno dostavila finansijske izvještaje. Tokom ove aktivnosti utvrđeno je da među onima koji nisu dostavili finansijske izvještaje 7.116 imaju aktivne račune (4.279 preduzeća i 2.837 udruženja), dok preostalih 7.528 imaju blokirane račune (7.225 preduzeća i 303 udruženja).

Pored aktivnosti vezanih za online pristup putem web portala FIA-e, Mahmutović je izdvojio i Red portal gdje će biti  izlistane sve firme koje na neki način krše zakon (ne dostavljaju finansijske izvještaje, ne vode račune u skladu sa zakonom, imaju blokirane račune..)

Što se tiče planova za narednu godinu, Mahmutović je izdvojio digitalizaciju arhivske građe, izradu softvera za sačinjavanje i kontrolu finansijskih izvješataja u skladu sa novim Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH, edukaciju uposlenika, proširenje analiza za finansijske pokazatelje privrednih subjekata.

Tu je i formiranje registra stvarnih vlasnika poslovnih subjekata, čime će se unaprijediti transparentnost poslovanja i finansijskih tokova, te  smanjiti mogućnosti manipulacije.

Finansijsko-informatička agencija praktično je počela sa radom u 2016. godini i obavlja širok krug poslova. U središtu se nalazi uspostavljanje i upravljanje registrom finansijskih izvještaja, ali pored toga FIA organizira obradu i kontrolu finansijskih izvještaja, vodi registar računa pravnih subjekata i pregled njihovih dugovanja, radi ocjenu poslovnog boniteta, te kreira izvještaje i statističke preglede.

(RTV Slon/Fena)

MC

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments