27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Vijeće ministara BiH sutra o prvom rješenju za zaustavljanje rasta crnog tržišta cigareta

Na sjednici Vijeća ministara BiH, koja će se održati sutra, trebao bi se naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH kojim se predlaže uvođenje moratorija na povećanje cijena cigareta u našoj zemlji.Riječ je o zakonskom rješenju koje je još u maju usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete. 

Ove izmjene zakona, prema mišljenju stručnjaka, prvo su od konkretnih rješenja da se stane ukraj konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine. 

Naime, Zakon o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, predviđa povećanje akciza na cigarete svake godine, što je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana. 

S druge strane, nesrazmjer primanja i cijena cigareta doveo je do toga da su se brojni konzumenti cigareta okrenuli crnom tržištu, što je u konačnici stvorilo uslove za ekspanziju tržišta rezanih duhana. 

Za očekivat je da Vijeće ministara BiH sutra usvoji ovo zakonsko rješenje, budući da je prošlo sve procedure, pri čemu su prikupljena mišljenja svih relevantnih institucija.

Međutim, ostaje da se vidi kakav će stav zauzeti Parlament BiH, budući da na državnom nivou još nije formirana parlamentarna većina, niti Dom naroda. (KLIX)

MC

Vijesti

Prijateljska utakmica / Edin Džeko pogodio za Romu

Fudbaleri Rome igraju u ovim trenucma prijateljski susret protiv Belenensesa u portugalskom gradu Algavre. Nakon pola sata igre rezultat je 1:1, a jedini gol za Vučicu za sada postigao je...

Mostarska tvrtka nagradila zaposlenike i njihove porodice odmorom u Turskoj

Rastuća mostarska tehnološka tvrtka odlučila je na rijetko viđen način nagraditi svoje zaposlenike – zajedno s porodicama počastila ih je odmorom u Alanji u...

Vedad Ibišević završio igračku karijeru, odmah dobio novi posao

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević zvanično je završio igračku karijeru i dobio novi posao. On će od danas obavljati funkciju trenera u fudbalskom klubu Hertha Berlin....

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe