Volkswagen će 2026. godine prestati razvijati konvencionalne motore

Ove informacije je otkrio šef Volkswagenove strategije Michael Jost te je kazao da inžinjeri rade na posljednjoj platformi za automobile koji nisu CO2 neutralni.

“Motore s unutrašnjim sagorijevanjem postepeno svodimo na minimum. Godine 2026. će biti započet posljednji proizvod s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem”, istakao je Jost.

Iako se benzinski i dizelski motori nakon 2026. godine više neće razvijati, oni će vjerovatno ostati dio Volkswagenove ponude i 2030-tih, posebno u zemljama u razvoju gdje ne postoji infrastruktura za punjenje električnih automobila.

Volkswagen forsira radikalni prelazak na elektrifikaciju u posljednjih nekoliko godina s namjerom da uđe u novu eru. Pritisak na širu autoindustriju vrše i strožiji zakoni o emisiji čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena.

Prošle godine je Volkswagen Grupa koja uključuje Audi, Porsche, SEAT i Škodu saopćila da će do 2022. godine u elektrifikaciju, autonomiju i tehnologiju uložiti više od 30 milijardi eura.

Volkswagenova ID porodica električnih automobila uključuje hatchback, Croz SUV i Buzz Cargo kombi. Svi će biti bazirani na novoj MEB EV platformi, a prvi produkciji ID model, pomenuti hatchback, u prodaji će se naći 2020. godine.

(KLIX)

Vijesti

Stay Connected

21,566FansLike
2,665FollowersFollow
17,300SubscribersSubscribe

Zadnje objave