Za vrijeme mandata Georgea Busha starijeg SAD priznale nezavisnost BiH

George HW. Bush bio je 41. predsjednik SAD-a u periodu od 1989. do 1993. godine.
Svojim djelovanjem obilježio je historiju, a Bosanci i Hercegovci najviše će ga pamtiti po tome što je 7. aprila 1992. godine objavio da su SAD priznale nezavisnost BiH.

“Sjedinjene Američke Države priznaju mirno i demokratsko izražavanje volje naroda da njihova država bude suverena”, saopćeno je tada iz Bijele kuće.

Istog dana, SAD su priznale Hrvatsku i Srbiju. George Bush stariji tada je naglasio da SAD priznaju republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice.

SAD imale su ključnu ulogu i u mirovnim pregovorima za BiH koji su vođeni i potpisani u američkom gradu Daytonu. Angažman SAD-a u BiH nastavljen je i nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, posjetom tadašnjeg predsjednika Billa Clintona BiH, 13. januara 1996. godine.

U četiri decenije dugoj karijeri George Bush stariji bio je i kongresmen, veleposlanik UN-a, izaslanik u Kini, direktor CIA-e te potpredsjednik u dva mandata. Na početku njegovog predsjedničkog mandata došlo je do pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a.

Upamćen je i po vojnoj akciji Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu gdje je porazio vojsku Sadama Husseina. Bio je predsjednik SAD-a do 1993. godine kada ga je na izborima pobijedio Bill Clinton.

Njegov sin George W. Bush bio je 43. predsjednik SAD-a.