Da li je realno očekivati povećanje minimalne satnice?

Prijedlogom općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH koji je utvrdio Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH predviđena je izmjena minimalne satnice. Sindikati od Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca traže da minimalna satnica umjesto dosadašnjih 2,31 iznosi 3,59 KM.

„Moramo uzeti u obzir da se potrošačka korpa za četveročlanu porodicu već približila  2000 maraka, a da je trenutna najniža plata u FBiH nešto više od 400 maraka. Uz ovaj naš prijedlog ta bi se najniža plata povećala na nekih 630 maraka i smatramo da je to minimum“, izjavio je za RTV Slon Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.  

Poslodavci nemaju izbora?

O povećanju plate u TK govorilo se još početkom 2018. godine kada je održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog Kantona, na kojoj je, između ostalog, zaključeno da je potrebno predložiti povećanje minimalca kojeg u našem kantonu prima oko 30 000 radnika.

 „Ono što oni traže već se polako dešava u realnom sektoru, jer mi više nemamo izbora nego podići plate, ukoliko želimo kvalitetnu radnu snagu. Tako da je velikim dijelom u Tuzlanskom kantonu već sada startna plata 600 KM plus topli obrok. Bez smanjivaja poreza ovo je veliko opterećenje za privrednike koji vrlo često posežu za kreditima da bi mogli poslovati, a za to vrijeme država se ne odriče ničeg. U konačnice veće plaće radnicima, a za uzvrtat manji porez privrednicima ne bi oštetio državu“, kazao je Kasim Selimović, član ESV TK iz reda poslodavaca. (RTV SLON)

MC

Vijesti

Stay Connected

21,566FansLike
2,651FollowersFollow
17,200SubscribersSubscribe

Zadnje objave