U BiH najveći pad nezaposlenosti od zemalja regiona

Slovenija je s ostvarenom stopom nezaposlenosti od svega pet posto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada.

Slovenija je prošle godine zabilježila smanjenje stope nezaposlenosti od 2,8 posto i time dostigla najmanji nivo nezaposlenosti u posljednjih deset godina (od 2008. godine), javlja Anadolija.

Za razliku od Slovenije, njen susjed Hrvatska 2018. godinu je završila s povećanim stepenom nezaposlenosti. Tako je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila 9,4 posto, što je nešto više nego je bilo na početku godine.

Iako je zabilježila najveći stepen smanjenja nezaposlenosti, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regiji.

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosi, prema posljednjim podacima za prošlu godinu – 18,4 posto. To je za 5,1 posto manje nego godinu ranije.

Do smanjenja nezaposlenosti od 2,1 posto došlo je i u Makedoniji. No, Makedonija je sa 20,8 posto nezaposlenih najgora u regiji kada je u pitanju tržište rada.

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena za 3,3 posto, ali je i dalje generalno visoka. Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 posto.

Smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mjesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Njemačku.

Osim u Hrvatskoj, i u Srbiji došlo do povećanja stope nezaposlenosti, i to za 0,5 posto. Srbija je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenosti koja je iznosila 11,3 posto.

DK

Vijesti

Pobjeda juniora i poraz kadeta Gradine u duelima sa Slobodom

U okviru redovnog kola lige mladih RKS Tuzla omladinci Gradine gostovali su u Tuzli kod svojih vršnjaka iz Slobode te zabilježili polovičan učinak. Kadeti...

U BiH 295 novozaraženih, preminulo 48 osoba

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 295 novozaražena osoba koronavirusom od 2.993 obrađenih testova, a prijavljeno je 48 preminulih koji...

Obustava nastave u školama u TK u četvrtak i petak zbog Bajrama

U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona u kojima je više od polovine radnika podnijelo zahtjev za plaćeno odsustvo za 14. maj,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave