14.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

U BiH proizvedeno 3.700 tona ribe, kapacitet 13.000 tona

Ukupna proizvodnja konzumne ribe u 2017. godini u BiH iznosila je 3.761 tonu, od čega se 81 posto odnosi na uzgoj pastrmke, a kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona, navedeno je u informaciji koju je u utorak usvojio Savjet ministara u tehničkom mandatu.

U ovoj oblasti ima prostora za unaprjeđenje, a riba i riblji proizvodi su jedan od strateških proizvoda animalnog porijekla koje BiH može izvoziti u EU, saopćeno je iz Savjeta ministara.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i sprovođenju “avija” za oblast ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo će u narednom periodu biti fokusirano na harmonizaciju propisa, promociji ove privredne grane, apliciranju za međunarodne fondove za razvoj istraživačke infrastrukture, poboljšanju unutrašnje koordinacije i kontrole, te unaprjeđenju međunarodne saradnje, prenosi Biznis Info.

Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio Odluku o nepreferencijalnom porijeklu robe s ciljem zaštite privrednika i javnog interesa.

DK

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,940FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe