27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

U BiH službenici se educiraju o zahtjevima EU za izvoz mlijeka

Realizacija projekta FARMA II nastavljena je edukacijom službenika i veterinarskih inspektora o zahtjevima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Ureda za veterinarstvo BiH.

Cilj projekta je da se liberalizira EU legislativa kako bi se nesmetano izvozilo mlijeko i mliječni proizvodi.

Krajem prošle godine izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku iznosio je oko 25 posto izvoza koji je zabilježen u 2012. godini prije nego što je Hrvatska pristupila Evropskoj uniji. USAID i Vlada Švedske realizacijom projekta FARMA II sarađuju sa privatnim i javnim sektorom kako bi se ova brojka što prije povećala. U tu svrhu smo unajmili konsultante iz EU koji će pomoći institucijama i kompanijama u ovom procesu – potvrdio je šef projekta FARMA II Bill Mays uoči početka edukacije.

Kada je BiH dobila dozvolu za daljnu liberalizaciju izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda i kada je proširena lista proizvoda koji se mogu izvoziti, Mays kaže da su USAID i Vlada Švedske putem projekta FARMA II nastavili podržavati privatni i javni sektor da zajednički rade na povećanju izvoza u EU uz očekivanja da će to dovesti do povećanja prihoda i novih radnih mjesta, prenosi Fena.

Zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH Pavo Radić podsjetio je da je BiH 2016. godine dobila odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

To znači da smo bili odobreni po regulativi Evropske komisije 605/2010 po koloni C. Uz rad Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za veterinarstvo BiH i drugih relevatnih institucija, kao i sektora prerađivača i proizvođača mlijeka 2018. godine dobili smo dozvolu da možemo izvoziti i stavljeni smo u kolonu A i B. Sada je naš zadatak da educiramo veterinarske inspektore i službenike kako bi mogli napraviti plan službenih kontrola – rekao je Radić.

C kolona podrazumijeva mlijeko koje je prošlo najstrožiji oblik obrade to jest sterilizaciju i pasterizaciju, a kolone A i B znače da se radi o mlijeku koje je prošlo niži tretman obrade, što omogućava proizvođačima da sa manje utroška energije dobiju proizvod i mogu ga plasirati na tržište EU.

U 2016. godini bila su odobrena četiri objekta koja su stavljena na listu objekata iz kojih je moguć izvoz u zemlje EU. Nakon toga Komisija Ureda za veterinarstvo sa nadležnim tijelima entiteta dodavala je i druge objekte onako kako su zadovoljavali kriterije, te u ovom trenutku imamo 11 objekata koji mogu da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u EU – dodao je Pavić.

Učesnici edukacije obučavaju se o zahtjevima i standardima EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda navedenih u Uredbi EU 605/2010, postupcima certificiranja, kao i ostalim specifičnim zahtjevima ovog procesa.

DK

Vijesti

Prijateljska utakmica / Edin Džeko pogodio za Romu

Fudbaleri Rome igraju u ovim trenucma prijateljski susret protiv Belenensesa u portugalskom gradu Algavre. Nakon pola sata igre rezultat je 1:1, a jedini gol za Vučicu za sada postigao je...

Mostarska tvrtka nagradila zaposlenike i njihove porodice odmorom u Turskoj

Rastuća mostarska tehnološka tvrtka odlučila je na rijetko viđen način nagraditi svoje zaposlenike – zajedno s porodicama počastila ih je odmorom u Alanji u...

Vedad Ibišević završio igračku karijeru, odmah dobio novi posao

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević zvanično je završio igračku karijeru i dobio novi posao. On će od danas obavljati funkciju trenera u fudbalskom klubu Hertha Berlin....

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe