Home VIJESTI BIH I SVIJET Vozači u BiH tokom 2018. dali 620,7 miliona KM za gradnju cesta i autocesta

Vozači u BiH tokom 2018. dali 620,7 miliona KM za gradnju cesta i autocesta

0
Vozači u BiH tokom 2018. dali 620,7 miliona KM za gradnju cesta i autocesta

Vozači u Bosni i Hercegovini dnevno plate oko 1,7 miliona konvertibilnih maraka državi od kupljenog goriva na benzinskim pumpama.

To proizilazi iz podatka Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojoj je rečeno da je prošle godine prikupljeno ukupno 620,7 miliona maraka po osnovu cestarina na naftu i naftne derivate. To je za 238 miliona konvertibilnih maraka više nego u godini prije, jer je od februara prošle godine povećana cestarina za 0,15 KM po litri derivata za autoceste.

Kupovinom goriva na tržištu BiH vozači plaćaju dvije cestarine. Jedna je za igradnju cesta, a druga je za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta. Obje iznose 0,40 KM.

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od cestarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene cestarina, u iznosu od 620,7 miliona KM, prvi dio je cestarina za izgradnju cesta i taj dio je iznosio 234,8 miliona KM. Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO (Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19 i Brčko distrikt 3,55 odsto).

Drugi dio je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta, i rapoređena je po posebnim koeficijentima, na način da je Federaciji BiH pripalo 59, Republici Srpskoj 39 i Brčko distriktu dva posto.

Federaciji je raspoređeno 188,5 miliona KM, Republici Srpskoj 124,6 miliona KM i Brčko distriktu 6,4 miliona KM. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava.

UIO je u toku prošle godine prikupila i prihode po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 499,8 miliona KM, a koju plaćaju naftni uvoznici. Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

(RTV Slon/Akta.ba)

MC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here