27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Zabranjena različita kvaliteta proizvoda za zapadnu i istočnu EU

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je izmjene zakona o nepoštenim trgovačkim praksama kojima se zabranjuje različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU-a, istakla je u petak u Kući Evrope u Zagrebu hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Odbor je usvojio izmjenu tzv. crne liste Direktive o nepoštenim poslovnim praksama i eksplicitno zabranio dvostruku kvalitetu proizvoda. Time je otvoren put trijalogu, odnosno pregovorima između Komisije, Parlamenta i Vijeća.

“Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvalitete na našem i njemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu”, podsjetila je Borzan.

“Građani kvalitetu proizvoda stavljaju rame uz rame sa sigurnošću istih”, dodaje Borzan.

Borzan očekuje da će konačno glasanje doći na dnevni red plenarne sjednice u martu, a u tome će Rumunija kao zemlja predsjedateljica imati ključnu ulogu.

“Ono što nam ide na ruku jest što je Rumunija taj problem stavila visoko na svoj dnevni red i da neće to pustiti dok se ne izgura”, istaknula je Borzan.

U Direktivi je propisano da će se proizvođači koji plasiraju dvostruku kvalitetu proizvoda kažnjavati s do četiri posto njihovog godišnjeg prometa.

Paralelno sa zakonodavnim procesom u toku je evropsko istraživanje kvalitete proizvoda za koje je osigurano 800.000 eura iz EU proračuna.

“Prema mojim informacijama, uzorak će se uskoro formirati na osnovi doprinosa 19 država članica. Prvi rezultati će biti kroz par mjeseci, i moguće je da zakon bude izglasan i prije toga. Samim time su rezultati i važniji, jer će povući za sobom i prve sankcije”, rekla je Borzan.

U uzorak bi trebalo ući 60 do 70 proizvoda, prenosi BisnizInfo.

MC

Vijesti

Prijateljska utakmica / Edin Džeko pogodio za Romu

Fudbaleri Rome igraju u ovim trenucma prijateljski susret protiv Belenensesa u portugalskom gradu Algavre. Nakon pola sata igre rezultat je 1:1, a jedini gol za Vučicu za sada postigao je...

Mostarska tvrtka nagradila zaposlenike i njihove porodice odmorom u Turskoj

Rastuća mostarska tehnološka tvrtka odlučila je na rijetko viđen način nagraditi svoje zaposlenike – zajedno s porodicama počastila ih je odmorom u Alanji u...

Vedad Ibišević završio igračku karijeru, odmah dobio novi posao

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević zvanično je završio igračku karijeru i dobio novi posao. On će od danas obavljati funkciju trenera u fudbalskom klubu Hertha Berlin....

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe