“Izgradimo Roditeljsku kuću u Tuzli, zajedno!“

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg 15.februara, Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“je organizovalo niz aktivnosti kako bi, prije svega, podigli svijest javnosti o pedijatrijskom kanceru, ali i kako bi ukazali na probleme i poteškoće na koje nailaze djeca oboljela od raka i njihove porodice.

Jedna od aktivnosti bila je i preskonferencija koju su organizovali zajedno sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla.

Tema preskonferencije je bio 15.februar, liječenje djece oboljele od raka te Roditeljska kuća u Tuzli. Udruženje i UKC Tuzla su zajednički najavili projekat izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli.

Roditeljska kuća u Sarajevu, koja postoji već tri godine, pokazala se od izuzetne važnosti za liječenje djece oboljele od raka i njihove roditelje, i time doprinijela bržem i lakšem izlječenju te manjim gubicima i smanjenju bola i patnje. Ovaj najhumaniji projekat u BiH je pokazao kako je moguće ujediniti sve ljude sa jednim dobrim ciljem i kroz projekat „Prijatelj Roditeljske kuće“ riješio finansiranje sarajevske Roditeljske kuće.

Krećemo i sa izgradnjom Roditeljske kuće u Tuzli i sigurni smo da je to početak još jedne divne i humane priče, ali i razlog osmijeha mnogo mališana i njihovih porodica kojima je ona najpotrebnija, a koji se bore sa najtežim oboljenjima u dječijoj dobi.

Na preskonferencijisugovoriliMinistarzdravstva TK dr.med. BahrudinHadžiefendić, Generalnidirektor UKC Tuzla doc.dr.med.sc. NešadHotić, NačelnikKlinike za dječijebolesti UKC Tuzla dr.med.sc. Edin Husarić, ŠeficaOdjeljenja za hematologiju i onkologijuprim.dr. AmilaLatifagić, DirektorUdruženja Srce za djecu oboljeluodrakagdin. Fikret Kubat i majkadjevojčicekoja je liječena Atifa Buldić – Bešić.

Arhitekta gdin.Emir Salkić iz biro Normal arhitektura je prezentirao idejno rješenje Roditeljske kuće. Roditeljska kuća u Tuzli sadržavat će 400 m2životnogprostora, 5 apartmana za smještaj, dnevniboravak, kuhinju i igraonu za djecu.IzgradnjadrugeRoditeljskekućenapodručjuFBiHkoštatćecca 720.000 KM.

Roditeljskukućugradimo pod sloganom “Izgradimo Roditeljsku kuću u Tuzli, zajedno!“, jer vjerujemo da još jednom možemo zajednički uspjeti ispuniti snove najvećih heroja i omogućiti im da nesmetano nastave svoje djetinjstvo u krugu porodice, pružiti im njihov drugi dom.


DK

Vijesti

Stay Connected

21,566FansLike
2,669FollowersFollow
17,300SubscribersSubscribe

Zadnje objave