Parlament FBiH – Prva redovna sjednica Zastupničkog doma 28. februara

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prva redovna u novom sazivu, zakazana je za 28. februar, potvrdio je za Fenu zastupnik Irfan Čengić.

U najavljenom dnevnom redu je po skraćenom postupku predložen zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, čiji su inicijatori zastupnici Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Irfan Čengić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH, po hitnom postupku je za ovo zasjedanje predložio razmatranje zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba – rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inostranstva, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom, čija je osnovna namjera da sva socijalno ugrožena djeca na području FBiH primaju dječiji dodatak, kao i da budu ujednačena prava svih nezaposlenih porodilja u Federaciji BiH, također je u najavljenom dnevnom redu.

Za ovu sjednicu je predloženo i odobravanje Odluke o izadavanju garancije FBiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH radi projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Predviđeno je i razmatranje po skraćenom postupku više zakona kojima se predlaže da sedam općina u FBiH budu administrativno proglašene gradovima: Čapljina, Živinice, Srebrenik, Ljubuški, Visoko, Gračanica i Gradačac.

Ova prva redovna sjednica održava se nakon konstituiranja novog, postizbornog saziva Zastupničkog doma 9. januara i vanrednog zasjedanja održanog istog dana, na kojem je odobren predloženi budžet FBiH za 2019. godinu.

Drugi nivo dvodomnog parlamenta, Dom naroda, još nije oformljen u novom četvorogodišnjem sazivu već je konstituirajuća sjednica zakazana zvanično za 20. februar, a kao jedna od tačaka dnevnog reda također je predložen ovogodišnji federalni budžet, akt koji ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma.

DK

Vijesti

Stay Connected

21,620FansLike
2,676FollowersFollow
17,300SubscribersSubscribe

Zadnje objave