14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

11. Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ u junu mjesecu na otvorenom

Nakon fenomenalno organizovanog 10.Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji je održan prošle godine, Organizacioni odbor za ovu godinu je pripremio niz novina koje će ponovo pomjeriti sve granice kada su manifestacije ovoga tipa u pitanju.

Na prvom radnom sastanku Organizacionog odbora, koji je održan početkom sedmice u Tuzli, sumirani su rezultati aktivnosti koje su se odvijale u proteklom periodu. Članovi su podnijeli izvještaj o uspješno održanom koncertu „Sevdah u Podgorici“ i šta je sve urađeno u međuvremenu na promociji inicijative Udruženja Muzičkih Umjetnika za očuvanje sevdalinke kao „kulturno-historijskog nematerijalnog blaga Bosne  Hercegovine“.

Prošle godine po prvi put, sam je Festival trajao dva dana od čega je prvo veče bilo takmičarskog karaktera. Nakon duže vremena, poštovaoci sevdalinke bili su obradovani sa sedamnaest novih kompozicija, koje su premijerno izvedene te večeri, a koje su već pronašle svoje mjestu u srcima ljubitelja ove pjesme. Samom Festivalu prethodila je konferencija – „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“, na kojoj su ljudi od struke i nauke i obražložili ali i podržali ovu našu inicijativu. U toku priprema za održavanje Festivala održali smo i promociju knjige „Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“ autora Zlatka Dukića, koja metodički pokazuje trnovit put naše inicijative za očuvanje pjesme sevdalinke.

Pripreme za ovogodišnji Festival već su u toku. Konkurs za nove kompozicije koje će biti izvedene na ovom Festivalu je već objavljen i pjesme već pristižu na našu adresu. Želja nam je da pjesma sevdalinka dobije svoje zasluženo mjesto na cijelom ovom našem prostoru, pa su u planu i određene aktivnosti u svim većim gradovima regiona. Nakon koncerta u Podgorici, 03. apila u Sava centru u Beogradu, održaćemo koncert „Sevdah u Beogradu“ uz učešće istaknutih interperetatora ove pjesme iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije. U mjesecu aprilu (tačnije 28.04.) u Tuzli ćemo održati i panel diskusiju na temu „Sevdalinka kulturno historijsko nematerijalno blago BiH – Sevdalinka kao turistička vrijednost“.

Ove godine planirano je da se Festival održi u drugoj polovini mjeseca juna i da traje tri dana. Prošle godine smo po prvi imali takmičarsku, a ove godine uvodimo još jednu novinu, a to je regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije. Naravno, dešavanja ovogodišnjeg Festivala biće ponovo krunisana revijalnom večeri na kojoj su već učešće potvrdila neka od najeminentnijih imena estradne scene iz cijelog regiona. Ono što je posebno zanimljivo je i to da će takmičarska i revijalna noć Festivala sevdalinke biti održane na otvorenom na preuređenom Trgu slobode u Tuzli.

M.O.

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave