23.8 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Dogovoreni detalji prijedloga zakona o demobilisanim borcima

Radna grupa u kojoj su predstavnici boraca i resornih federalnih ministarstava, zajedno s predstavnicima parlamentarnog odbora za boračka pitanja, usuglasila je na današnjem sastanku prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji će biti upućen u proceduru Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.To je za Fenu nakon ovog sastanka potvrdio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Prema njegovom obrazloženju, usuglašeno je i nekoliko ključnih stavki koje su od ranije zahtijevali borci. Prva je da treba uspostaviti i objaviti jedinstveni registar boraca, a druga da se propišu egzistenacijalne novčane mjesečne naknade demobilisanim borcima starim 57 i više godina, koji sada nemaju primanja veća od pola minimalne penzije isplaćene u decembru 2018. u FBiH. Uvjet je i da su ovi pojedinci najmanje godinu dana u evidenciji nezaposlenih a u odbrambenim jedinicama tokom rata su proveli najmanje 12 mjeseci.

Za njih je predviđena egzistencijalna mjesečna novčana naknada od po pet KM za svaki mjesec proveden u borbi.

Godišnja finansijska primjena zakona ne treba da premašuje 50 miliona KM. Ako se broj korisnika bude povećavao, primjerice s protokom životnih godina, pa navedeni iznos ne bude dovoljan, Vlada će donositi odluku o isplatnom koeficijentu u skladu sa zakonima o budžetu i izvršenju budžeta.

Ministar Bukvarević naglašava da je opredjeljenje učesnika današnjeg sastanka bilo da treba usuglasiti realan i provodiv prijedlog, pa se on nada da će tekst biti prihvatljiv i Vladi odnosno Parlamentu.

Radnu grupu koja je danas zasjedala oformila je Federalna vlada nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH zadužio 28. februara Vladu da u roku od 30 dana usaglasi prijedlog teksta ovog zakona i uputi ga u parlamentarnu proceduru. Zaključkom je naloženo da se tekst usaglasi zajedno s predstavnicima Koordinacije boraca i kampa boraca, kao i s parlamentarnim odborom za boračka pitanja.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave