27.2 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
Array

Džaferović: 1. marta bh. građani odbacili ropstvo, izabrali slobodu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su građani BiH 1. marta 1992. godine nedvosmisleno odlučili glasati za samostalnost države i jasno kazali “ne” velikodržavnim projektima odbacivši na taj način ropstvo, a odabravši slobodu.

Čestitajući građanima BiH Dan nezavisnosti, taj datum nazvao je jednim od najvažnijih u ukupnoj historiji domovine, budući da je dvije trećine građana odlučilo živjeti u nezavisnoj, međunarodno priznatoj državi, ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije.

Džaferović je napomenuo da nema nikakvog osnova za osporavanje tog državnog praznika, podsjećajući da je referendum BiH organiziran u skladu sa Ustavom BiH, u skladu sa zakonom i uz strogo poštivanje svih regulativa međunarodnog prava.

Nakon provedenog referenduma, uslijedilo je i međunarodno priznanje BiH od tadašnje Evropske zajednice i Sjedinjenih Američkih Država i to 6. aprila retroaktivno mjesec dana nakon što su 6. marta objavljeni rezultati referenduma u Službenom listu Republike Bosne i Hercegovine.

BiH priznale su sve zemlje svijeta, a u maju 1992. godine postala je i članica Ujedinjenih nacija, sve ove činjenice govore u prilog tome da ne postoji niti jedan valjan razlog kojim se ove vrijednosti mogu osporiti, kaže Džaferović.

”To je državni praznik. Postoji Zakon o Danu nezavisnosti, a svi oni koji danas osporavaju 1. mart zapravo iskazuju nepoštovanje važećeg zakona. To je tako sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne promijeni”, jasno je istaknuo Džaferović.

Imajući u vidu princip koji govori o kontinuitetu pravnih propisa, dejtonski princip, Džaferović napominje da su ove činjenice nesporne za sve one koji žele poštovati Dejtonski mirovni sporazum, zbog čega smatra da je osporavanje ovog datuma ujedno i nepoštovanje tog sporazuma.

Ponovio je da nije moguće iz Dejtonskog mirovnog sporazuma crpiti samo prava entiteta, a osporavati državu i njene praznike. To je paket, dodao je, i prema njemu se ne može odnositi kao prema jelovniku.

DK

Vijesti

Penzioneri danas uz penziju dobivaju i jednokratnu novčanu pomoć

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji...

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Stay Connected

21,988FansLike
2,885FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe