35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Elektroprivreda BiH: Projekat Blok 7 strateški interes Federacije BiH

Od donošenja Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata FBiH 2010. godine pa do danas, sve Vlade Federacije BiH i svi sazivi federalnog Parlamenta  su kontinuirano podržali  Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE ”Tuzla” u svim njegovim fazama, kao Projekat koji je od strateškog interesa za Federaciju BiH i koji kao takav, nema alternativu.

Opredjeljenje Federacije BiH za Projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE ”Tuzla” proisteklo je iz potrebe Federacije BiH za: dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, pokrivanjem budućeg deficita električne energije i snage koji će nastati kao rezultat skorog gašenja postojećih termoblokova, osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije.

Odlukom Vlade Federacije BiH nosilac aktivnosti na pripremi i izgradnji Bloka 7 je JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo.

Aktivnosti na pripremi izgradnje Bloka 7 okončavaju se donošenjem Odluke Vlade Federacije BiH o davanju garancije za Blok 7 i proslijeđivanjem seta dokumenata na odlučivanje Predstavničkom domu Federacije BiH.

Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije donesena je nakon Rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH zasnovanog na važećim zakonima BIH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice.

Nakon žalbe nevladinih organizacija kojom je zatraženo ispitivanje postojanja državne pomoći, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, uputio je poslanicima Parlamenta Federacije BiH pismo pozivajući ih da izdatu garanciju ne usvoje jer ista, kako je naveo ”može da sadrži nelegalnu državnu pomoć”.

Gospodin Kopač je ovakvim direktnim obraćanjem poslanicima u Parlamentu, izašao iz okvira svojih nadležnosti, prekršivši ustaljene procedure utvrđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik BiH.

Iskazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH, ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu. Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH biće neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH, navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave