Epidemija morbila prijeti FBiH, upućen poziv roditeljima da vakcinišu djecu

0

Zarazna bolest morbili koja je mogla biti iskorjenjena vakcinacijom, ponovo se vraća u obliku epidemije i prijeti da ugrozi veliki broj osoba, prvenstveno male djece u našoj zemlji. Zbog malog obuhvata vakcinacijom, najviše oboljelih zabilježeno je u Kantonu Sarajevo – 113.

„Dominira starosna struktura djece od 2 do 5 godina, a zabrinjavajuće je što djeca ispod jedne godine čine 20% ukupno oboljelih“, izjavila je Amela Softić, ministrica zdravstva KS.  

Aida Pitić, šefica Epidemiologije u zavodu za javno zdravstvo KS naglasila je da su svi koji su oboljeli iz skupine nevakcinisanih.

Problem je nizak obuhvat imunizacije koji bi prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije trebao u slučaju morbila iznositi 95%. Na taj način i djeca mlađa od 12 mjeseci kao i sva ona koja se iz opravdanih razloga ne mogu vakcinisati bila bi zaštićena. Međutim, u Federaciji BiH pokrivenost vakcinacijom iznosi tek 60,2 posto. Situacija nije puno bolja ni u TK, gdje je, tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo, procenat vakcinisanih obeshrabrujući.

„Prošle godine 75,2% djece je primilo vakcinu, što znači da praktično jedna četvrtina novorođene djece koja su planirana da se vakcinišu u toj godini su ostala nevakcinisana“, kazao je dr. Blaško Topalović, epidemioplog u zavodu za Javno zdravstvo TK.  

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK naglašavaju da je nužno razlikovati morbile i varičele ili vodene kozice, jer se u narodu sve nazivaju ospicama. I dok se protiv vodenih kozica, odnosno varičela ne vakcinišemo, morbile su prije vakcinacije sijale smrt i ostavljale tešku kliničku sliku u vidu upale pluća, zapaljenja srednjeg uha, encefalitisa, sljepoće itd.

„U svijetu umire veliki broj djece zbog bolesti koja se može prevenirati adekvatnom i pravovremenom vakcinacijm“, kazao je Topalović.   

Upućen je danas i javni poziv roditeljima da vakcinišu djecu jer to ne utiče samo na njihovu djecu nego na cijelu populaciju.

DK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here