20.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

I dalje otvoren program sufinansiranja zapošljavanja: Izdvojeno oko 11 miliona KM

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona obavijestila je sve zainteresovane poslodavce sa područja Tuzlanskog kantona da je Javni poziv za učešće u programu „Obuka i rad 2019“ još uvijek otvoren i da su sredstva i dalje raspoloživa.

Naime, Služba za zapošljavanje TK u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje svake godine realizuje programe sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke, za što je ove godine samo za TK izdvojeno oko 11 miliona KM.

700 nezaposlenih osoba dobit će svoju priliku

Prvi javni pozivibili su objavljeni polovinom marta  ali su zbog velike zainteresovanosti i zatvoreni isti dan. Ipak, sredstva za Program „Obuka i rad 2019“ još uvijek su raspoloživa.

Ovim programom planirana je obuka u konkretnom poslovnom okruženju (privatni sektor) za 700 nezaposlenih osoba sa područja Federacije BiH, a od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizovao obuku. Koncept programa osmišljen je tako da osoba provede do tri mjeseca na obuci, a zatim šest mjeseci u radnom odnosu ili do tri mjeseca na obuci i 12 mjeseci u radnom odnosu.Za  realizaciju  navedenog programa  predviđena  su  sredstva  u  iznosu  od 2 miliona KM.

U praksi sufinansiranje troškova obuke i zaposlenja bit će realizovano na dva načina, zavisi koji poslodavac odabere. Prvi način podrazumijeva sufinansiranje tromjesečne obuke u iznosu od nešto više od 350, 00 KM po osobi mjesečno i nakon završetka obuke poslodavac je dužan da zaposli 60% obučenih osoba, te za svaku osobu bit će refundirana jednokratna naknada u iznosu od 600, 00 KM. U drugom slučaju planirano je sufinansiranje tromjesečne obuke u istom mjesečnom iznosu od 350, 00 KM po osobi, a nakon završene obuke poslodavac je dužan da 60% osoba ostavi u radnom odnosu na period od 12 mjeseci, s tim da drugih šest mjeseci Federalni zavod će mjesečno refundirati 500, 00 KM.

Javni poziv i detalji o načinu apliciranja nalaze se na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje www.fzzz.ba. Takođe, svi zainteresovani poslodavci informacije i pomoć mogu dobiti lično u prostorijama Službe za zapošljavanje TK ili putem maila info@szztk.ba.

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave