19.5 C
Srebrenik
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Javni pozivi za zapošljavanje

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) danas je počeo objavu javnih poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2019. i Programu sufnansiranja samozapošljavanja
Start up 2019.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja FZZZ je u ovoj godini osigurao ukupno 57 miliona KM, uključujući dva spomenuta programa, kao i Program ”Obuka i rad”.

S obzirom na veliki interes potencijalnih korisnika javni pozivi za učešće u programima će se objavljivati sukcesivno za pojedine kantone/županije, tako da je danas bila objava za Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovači i Kanton 10.

Za 13. mart planirana je objava javnih poziva za Zeničko-dobojski kanton, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski kanton, idućeg dana slijede objave za Tuzlanski i Posavski kanton, te Unsko-sanski kanton, dok je objava javnog poziva u vezi sa spomenutim programima za Kanton Sarajevo planirana za 15. mart.

Za treći program ”Obuka i rad” neće se podnositi zahtjevi putem online prijave, radi se o programu za koji poslodavci apliciraju putem posebnog obrasca koji se nalazi na internet stranici FZZZ-a, a o svakom pojedinačnom zahtjevu očitovat će se Upravni odbor.

”Program sufinansiranja zapošljavanja 2019. sadrži više mjera, a novinu u odnosu na 2018. predstavljaju dvije nove mjere, od kojih je jedna ”Nova prilika” koja se odnosi na sufinansiranje najteže zaposlenih kategorija – osoba bez adekvatnogobrazovanja, starijih osoba i dugoročno nezaposlenih osoba”, kaže Haris Huskić, rukovodilac Sektora FZZZ za aktivnu politiku zapošljavanja. U tom paketu je i mjera ”Tražim poslodavca” u sklopu koje se nezaposlene osobe nastoje motivirati da aktivno traže posao.

Za realizaciju tog programa predviđena su sredstva u iznosu od 45 miliona KM, s ciljem zapošljavanja najmanje 12 hiljada osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH.

Kada se radi o Programu sufnansiranja samozapošljavanja Start up 2019., Huskić precizira kako su tim programom predviđene mjere – Poduzetništvo za mlade, Poduzetništvo za žene i Poduzetništvo za sve, te ove godine prvi put i mjera ”Druga prilika” koja će biti implementirana putem kantonalnih službi za zapošljavanje.

Istovremeno, ističe kako su povećani iznosi sufinansiranja za sve planirane mjere, te da su u ovoj godini predviđena najmanje dva javna poziva. Za realizaciju tog programa osigurana su sredstva u iznosu od deset miliona KM, s ciljem poticanja najmanje 1.300 nezaposlenih osoba na samozapošljavanje pokretanjem određene djelatnosti.

Huskić, nadalje, pojašnjava kako program ”Obuka i rad”, za čiju je realizaciju predviđen iznos od dva miliona KM, podrazumijeva kombinaciju obuke uz rad i sufinansiranje zapošljavanja, a novina je što se u idućoj godini uvodi sufinansiranje u trajanju od 12 mjeseci. Tim programom bi trebala biti organizirana obuka u konkretnom poslovnom okruženju za 700 nezaposlenih osoba od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizirao obuku.

Cjelokupan Program sufinansiranja zapošljavanja 2019. pogledajte OVDJE.

Program sufnansiranja samozapošljavanja Start up 2019. možete pogledati OVDJE. (RTV SLON)

MC


Vijesti

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,869FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave