34.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Na Kantonalnom takmičenju iz matematike u Tuzli učestvuje 175 učenika

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas će biti organizovano Kantonalno takmičenje iz matematike, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta u suradnji sa Pedagoškim zavodom TK i Udruženjem matematičara TK.

Ovaj festival nauke i popularizacije bavljenja fundamentalnim disciplinama sa primjenama u skoro svakom aspektu života među mladim ljudima učestvovat će do sada registrovanih 175 učenika iz 29 srednjih škola sa područja TK, u pratnji 46 nastavnika matematike.

Pored samoga takmičenja, učenicima ćemo predstaviti Prirodno-matematički fakultet i nove nastavne planove i programe koje smo prošle godine reformisali u suradnji sa partnerima iz privrede, pretežno IT sektora, te dodatno upoznati i naše kolegice i kolege srednjoškolske nastavnike sa istim i mogućnostima zaposlenja mladih matematičara, navode organizatori.

Novi studijski program “Matematika”, u primjeni od 2018. godine, ima tri moderna usmjerenja: “Teorijska kompjuterska nauka”, “Primjenjena matematika” i “Edukacija u matematici”, a sva usmjerenja, pored savremenosti i usklađenosti sa najboljim studijskim programima širom Evrope i svijeta, uključuju i stručnu praksu tokom studija tokom koje će naši studenti biti u prilici primijeniti stečena znanja u privredi.

Ovo je druga godina za redom da je tuzlanski PMF domaćin ovog takmičenja, te to već sada postaje tradicija koju se nadamo nastaviti još mnogo godina u budućnosti, te da nauka nađe svoj stalni dom tamo gdje joj je i mjesto – na Prirodno-matematičkom fakultetu. Nadamo se da će održavanje i drugih takmičenja iz oblasti fundamentalnih nauka od sada pronaći svoj dom na PMF-u, te time inspirisati što više mladih ljudi da studiraju ovu oblast koja je jedna od najdeficitarnijih i najtraženijih na našem tržištu rada, navodi se u saopćenju PMF-a.

DK

Vijesti

Visoke temperature opasne su po zdravlje svih osoba

Temperaturni rekordi i visok atmosferski pritisak obilježili su ovogodišnje ljeto do sada. Većina smatra da visoke temperature smetaju samo starijim građanima, ali kolapsna stanja...

Promet industrije u junu porastao za 3,7 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u junu u poređenju s majem ove godine ostvario je rast od 3,7 posto. Na domaćem...

U Crnoj Gori najviše turista iz BiH i Srbije

Oko 167 hiljada turista trenutno boravi u Crnoj Gori, a ove sedmice ostvareno je 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine, saopštila je direktorica...

Stay Connected

21,988FansLike
2,880FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave