36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Načelnik općine Srebrenik, Nihad Omerović svojim sugrađanima uputio čestitke povodom dobijanja statusa GRADA

Općina Srebrenik je usvajanjem zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dobila status GRADA. Ostaje još samo da Zakon bude potvrđen i u Domu naroda.

Prema Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine grad može biti osnovan udruživanjem dvije ili više općina, zatim ukoliko općina ima najmanje 30 hiljada stanovnika a u čijem urbanom području živi najmanje 10 hiljada. Gradom je moguće proglasiti i općinu od posebnog historijskog i kulturnog značaja.

Procedura za proglašenje Srebrenika gradom je do sada trajala oko 18 mjeseci. Nakon incijative koju je Općinskom vijeću na razmatranje uputio Općinski načelnik, provedena je javna rasprava te ustanovljeno da su svi zainteresovani akteri sa područja naše općine saglasni da Srebrenik dobije ovaj zasluženi status, a potom je ista usvojena u formi odluke. Nakon usvajanja Odluke, Općinski načelnik je uputio incijativu prema Parlamentu FBiH koji je istu usvojio, te u formi prijedloga Zakona po ubrzanoj proceduri danas finalizirao proces proglašenja Srebrenika gradom.

Uvjereni smo da će status grada Srebreniku donijeti bolji položaj pri ostvarivanju kontakata i uspostavljanju saradnje sa drugim gradovima širom Evropske unije.

Status grada je zvanje koje stvara priliku i podiže rejting i ugled među lokalnim samoupravama širom EU. Srebrenik je ispunio više uslova za dobijanje ovog statusa, ima više od 35 hiljada stanovnika, a takođe je veoma važan za kulturno-historijsko naslijeđe BiH, pogotovo za korijene suverenosti.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave