27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Najviše radnih mjesta u Češkoj, Austriji, Njemačkoj i na Malti

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju 2018. bila među četiri zemlje Europske unije s manjom nepokrivenom potražnjom za radnicima nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a i eurozone stopa slobodnih radnih mjesta porasla je u četvrtom tromjesečju 2018. na 2,3 posto, pokazuju sezonski neusklađeni podaci Eurostata.

U trećem je prošlogodišnjem tromjesečju u EU iznosila 2,1 a u eurozoni 2,2 posto. Stopa pokazuje nepokrivenu potražnju za radnom snagom.

I u EU i u eurozoni najviše problema s pronalaženjem radnika zabilježeno je na kraju prošle godine u uslužnom sektoru, sa stopom slobodnih radnih mjesta od 2,6 posto.

U industriji i u građevinskom sektoru iznosila je 2,1 posto u EU, te 2,0 posto u eurozoni.

Među zemljama čijim je usporedivim podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2018. bilježila Češka, od 6,0 posto. Slijede Belgija i Njemačka s 3,4 posto, te Austrija s 3,1 posto.

Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je Grčka, od 0,4 posto. Slijede Bugarska, Irska, Španjolska i Portugal s po 0,9 posto.

U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih radnih mjesta u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju kliznula na 1,4 posto, najnižu razinu u nešto više od godinu dana. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju i u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1,5 posto.

U industriji i građevinskom sektoru kliznula je pritom na 1,1 posto, s 1,5 posto koliko je iznosila u prethodna tri mjeseca. U uslužnom sektoru pala je na 1,2 posto, s 1,3 posto u razdoblju od srpnja do rujna.

Slabiju nepokrivenu potražnju za radnom snagom u četvrtom su tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godine ranije bilježile još Estonija, Irska, i Litva.

Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bilježile su u četvrtom tromjesečju Češka, Austrija, Malta i Njemačka.

Eurostat je izdvojio u posebnu tablicu podatke za Dansku, Francusku, Italiju i Maltu budući da nisu “striktno” usporedivi.

(TIP/Onasa-Hina)
MC

Vijesti

Od danas se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će...

Vozača autobusa smrti priveli su 2017. zbog dvije torbe pune droge u bunkeru

Kosovskiportal  Reporteri.net navodi da je vozač autobusa smrti D. L. (52) prije četiri godine bio uhapšen pod sumnjom da je krijumčario drogu. Tada je 52-godišnjak D. L. bio...

Doris Pack: Ne treba posvećivati previše pozornosti Dodikovim prijetnjama

Milorad Dodik nije iznad zakona, nije nitko i nadam se da će sud poštovati taj princip, kazala je za Radio Slobodna Europa (RSE) Doris...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave