35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Njemačka Ambasada do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate

Kandidati za polaganje ÖSD ispita njemačkog jezika u BiH mogli bi se naći u problemu nakon odluke njemačke Ambasade u Sarajevu, prenosi Akta.ba

“Obavještavamo sve kandidate da nas je 7. marta 2019. obavijestila ÖSD središnjica iz Austrije da od 1. juna 2019. njemačka Ambasada u Sarajevu do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate”, navodi se u saopćenju koje su dobili kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika A1, A2, B1, B2, C1 i C2.

Navedeni ispiti koriste kandidatima za spajanje porodice, produžavanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobivanja posla za određena zanimanja, ali i za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj.

Podnositelji zahtjeva za vizu moraju, u svrhe različitih boravaka, priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućoj razini prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (GER). Međutim, od 1. juna građani će za dobivanje vize moći priložiti isključivo certifikate Goethe-Institut e. V. (GI), Verein Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD), TestDaF-Institut (TestDaF) i telc gGmbH (TELC), ako je ispit položen u Njemačkoj.

Ovo će svakako otežati odlazak u Njemačku bh. državljanima s obzirom na to da se ispitni termini za ÖSD certifikat održavaju svakog mjeseca, a licencirani ispitni centri nalaze se širom BiH za razliku od Goethe-Instituta koji je jedan i u kojem se ispiti održavaju svaka tri mjeseca zbog čega su velike gužve.

Podaci o broju polaznika koji pohađaju tečajeve stranih jezika odličan su socijalni pokazatelj budućih migracija bh. stanovništva, posebno onih mladih i obrazovanih. Ako se uzme u obzir broj polaznika u školama stranih jezika, njemački jezik je najpopularniji i uče ga oni koji planiraju napustiti BiH, a polaznicima je bilo jednostavnije polagati ÖSD.

Detaljne informacije o priznavanju jezičkih certifikata možete preuzeti iz info lista „Dokaz o poznavanju njemačkog jezika za izdavanje vize“.

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave