34.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Nova prilika za poslodavce i nezaposlene: Kako se prijaviti na programe zapošljavanja?

Federalni zavod za zapošljavanje sutra će na web stranici objaviti Javni poziv za programe zapošljavanja za Tuzlanski kanton.

Oko 11 miliona KM u ovoj godini bit će dostupno poslodavcima i nezaposlenim osobama u Tuzlanskom kantonu za programe zapošljavanja. Podsjetit ćemo da je u 2018. godini za iste namjene u TK bilo izdvojeno oko 9 miliona, zaposleno je oko 2.500 osoba, dok bi sada, priliku za zaposlenje trebao dobiti veći broj nezaposlenih.

”Naše su procjene da će se zaposliti odnosno sufinansirati negdje oko 3.000 osoba”, navodi Razija Majstorović, šefica Odjeljenja za podsticaje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje TK.

Oko devet miliona je izdvojeno za sufinansiranje zapošljavanja, a oko dva miliona za sufinansiranje samozapošljavanja Start up, navodi Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK. Ističe da će mjere koje će biti sufinansirane otprilike biti iste kao u 2018. Godini.

Pored već poznatih mjera u okviru Programa sufinansiranja zapošljavanja Prvo radno iskustvo, Zapošljavanje žena, Prilika za sve, Doprinos 500, Periodično/sezonsko zapošljavanje, Javni radovi, u ovoj godini planirana je i jedna nova.

”U 2019. godini ima jedna nova mjera koja je namijenjena za osobe koje imaju više od 40 godina starosti, nemaju zanimanja i osobe koje su na evidenciji duže od 12 mjeseci. Ta mjera se zove Nova prilika”, kaže Majstorović.

Za zapošljavanje radnika po ovoj mjeri poslodavcima će biti sufinansiran iznos od 450 KM mjesečno u trajanju od šest mjeseci. Inače, zbog povećanja prosjeka plate u Federaciji BiH, doći će do povećanja grantova koji će se refundirati poslodavcima po svakoj mjeri. Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up za pokretanje obrta nezaposlenih osoba, ove godine donosi i mjeru ”Druga prilika”, koja će biti objavljena naknadno, van ovog javnog poziva.

”Ova mjera se realizira na poseban način. Za tu mjeru postoji obrazac koji će biti na webu i bit će postavljen ugovor. Iz tog ugovora vidjet će i procedura kako to može”, ističe Majstorović.

Ukoliko se tokom godine ne utroše sredstva predviđena za ovu mjeru odnosno ne bude dovoljan broj zainteresovanih, ona će biti preusmjerena u ostale mjere u okviru Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up i to Poduzetništvo za žene, Poduzetništvo za mlade i Poduzetništvo za sve. Način prijave na javni poziv koji će za Tuzlanski kanton biti objavljen u četvrtak je sljedeći:

”Link će biti aktivan za Tuzlanski kanton u 8 sati na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje. Poslodavci ili nezaposlena osoba otvore online prijavu, popune svoje podatke. Bitno je da vode računa da ne pogriješe, spreme podatke, nakon toga snimi se prijava na javni poziv koju isprintaju. I onda na toj prijavi stoji koja dokumentacija je potrebna koju će naknadno dostaviti Službi, zavisi koja je mjera, negdje je rok za dostavu dokumentacije 30 dana, a negdje 60”, pojašnjava Makul.

Već sada vlada velika zainteresovanost poslodavaca i nezaposlenih osoba za ovaj javni poziv. U prethodnoj godini, javni pozivi su bili otvoreni po 15-tak minuta. U 2019-toj bit će organizovan još jedan javni poziv, planiran na jesen. Inače, za programe zapošljavanja na području Federacije u ovoj godini bit će izdvojeno oko 45 miliona KM.

DK

Vijesti

Visoke temperature opasne su po zdravlje svih osoba

Temperaturni rekordi i visok atmosferski pritisak obilježili su ovogodišnje ljeto do sada. Većina smatra da visoke temperature smetaju samo starijim građanima, ali kolapsna stanja...

Promet industrije u junu porastao za 3,7 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u junu u poređenju s majem ove godine ostvario je rast od 3,7 posto. Na domaćem...

U Crnoj Gori najviše turista iz BiH i Srbije

Oko 167 hiljada turista trenutno boravi u Crnoj Gori, a ove sedmice ostvareno je 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine, saopštila je direktorica...

Stay Connected

21,988FansLike
2,880FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave