20.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Obilježen Svjetski dan meteorologije: ”Vrijeme, klima i zrak koji dišemo”

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) obilježio je 23. mart, Svjetski dan meteorologije koji se oblježava u cijelom svijetu u skladu s preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Svjetski meteorološki dan se obilježava od 1950. godine, kada je na snagu stupila konvencija na temelju koje je WMO postao specijalizirana agencija UN-a.

Federalni hidrometeorološki zavod je obilježavanje ovog značajnog dana propratio prigodnom svečnošću na kojoj se obratio direktor Almir Bijedić, naglasivši da se ove godine Svjetski dan meteorologije obilježava pod motom “Vrijeme, klima i zrak koji dišemo”.

”Slogan WMO-a nam daje smjernice kako da se ponašamo u budućnosti. Da više koristimo sunčevu energiju, smanjimo emisije stakleničkih plinova koji dovode do globalnog zagrijavanja, a koje su jedan od uzroka nastanka klimatskih promjena i tako sačuvamo planetu Zemlju. Sva novija istraživanja jasno pokazuju da aktivnost sunca ima utjecaj na klimatske varijacije tokom vremena, te da je sunce važan faktor u kontroli naše klime. Mjerenja u proteklih 30 godina pokazuju da se količina sunčeve energije nije povećala, odnosno da se globalno zagrijavanje ne može pripisati sunčevoj aktivnosti, već aktivnostima čovjeka koji su rezultirali porastom koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi”, kazao je Bijedić.

On je kazao da je ovo i prilika za prezentiranje rada FHMZ-a proteklih godina, te istakao da su prošla i ova godina zasigurno jedne od najuspješnijih u zadnjih pedesetak godina u radu te institucije.

”FHMZ u okviru svoje nadležnosti, obezbjeđivanjem velikog broja podataka, informacija i usluga daje značajan doprinos i podršku istraživanju i iskorištavanju obnovljivih izvora energije čime se smanjuju emisije stakleničkih plinova u atmosferi, a samim tim i efekti globalnog zatopljenja koji imaju ključni uticaj na klimatske promjene. FHMZ već duže vrijeme provodi aktivnosti s ciljem smanjenja štetnog djelovanja klimatskih promjena. Pokrenuli smo niz projekta sa Svjetskom meoteorološkom organizacijom, UNDP-om, UNEOP-om, vladama Japana, Finske i Češke te amabasadama SAD-a i Švedske u BiH”, ustvrdio je Bijedić.

Rezultati ovih projekata su više od 50 automatskih padavinskih, meteoroloških, agrometeoroloških, hidroloških i stanica podzemnih voda, najsavremenija IT oprema i softverska rješenja, najsavremeniji uređaji za mjerenje protoka vodotoka, terenski automobil, čamac i motor za hidrološka mjerenja, generator za neovisan rad za vrijeme prekida napajanja električnom energijom itd. Najavljeno je da će FHMZ raditi hidrološke prognozne modele za sve veće vodotoke u FBiH, kao i prognozne modele za bujične potoke.

FHMZ trenutno realizira Projekat IPA 2 – “Podrška BiH zaštiti od poplava i upravljanju vodama” koju provodi Delegacija evropske komisije u BiH.

”Ovo je trenutno najznačajniji projekat koji realiziramo i koji će sveobuhvatno riješiti meteorološki i hidrološki monitoring u slivu rijeke Bosne te izraditi hidrološki prognozni model sliva rijeke Bosne. Kroz projekte Svjetske banke i Japanske vlade prvi put uspostavit ćemo mrežu automatskih agrometeoroloških stanica koji će nam omogućiti monitoring temperature i vlage po dubini tla, odnosno monitoring suše. Nadamo se da će ove informacije nadležnim institucijama i službama omogućili donošenje blagovremenih i ispravnih odluka”, naglasio je Bijedić.

FHMZ je članstvom u Evropskom sistemu upozorenja na opasne meteorološke pojave, odnosno “Meteoalarmu”, značajno unaprijedio sistem ranog upozorenja na opasne meteorološke pojave. Također, postao je partner Evropskog sistema upozorenja na poplave (EFAS).

Bijedić navodi da je FHZM pokrenuo i novi projekat Svjetske meteorološke organizacije “Multi-hazardni sistem ranog upozorenja za zemlje jugoistočne Evrope” SEE-MHEVVS-A sa ciljem dodatnog jačanja i razvoja poboljšanih hidroloških i meteoroloških upozorenja.

FHMZ uspostavio je i Federalnu mrežu stanica kvalitete zraka i jedinstvenu bazu podataka kvalitete zraka svih operatera u FBiH, a koja broji 20 automatskih stanica za monitoring kvalitete zraka.

Uz finansijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Bijedić je otvorio  rekonstruirani laboratorij za ispitivanje hemijskog sastava čestica PM10 u zraku i padavina, u kojem će se raditi određene analize.

U FHMZ navode da se trenutno rade specifične hemijske analize i priprema rezultata koji će precizno odrediti izvore zagađenja zraka i dati smjernice za poduzimanje mjera u cilju smanjenja zagađujućih materija u zraku.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave