19.5 C
Srebrenik
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Od petka hospitalizirano 19 osoba zbog morbila u Sarajevu

Trend porasta oboljelih od morbila svakim danom raste u Kantonu Sarajevo, a kako nezvanično saznaje Klix.ba, 19 osoba je hospitalizirano na KCUS-u u posljednja tri dana.Prema saznanjima našeg portala dnevno se na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregleda više od 15 pacijenata koji su zaraženi morbilima, a zadržavaju se samo najteži slučajevi.

Beba koja je bila u teškom stanju sredinom prošle sedmice i dalje je u istom stanju i trenutno se nalazi na respiratoru na odjelu Pedijatrije.

Predstavnici Vlade KS su u petak poručili kako prate situaciju u vezi s epidemijom morbila te kako se broj oboljelih svakodnevno povećava. Oni su pozvali sve roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi zaštitili kompletno stanovništvo.

“Među oboljelima dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina, a zabrinjavajuće je što je 20 posto oboljele djece mlađe od jedne godine. Riječ je o problemu niskog obuhvata imunizacije koji prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije treba biti iznad 95 posto kako bismo stvorili kolektivni imunitet i spriječili epidemije”, istakla je ministrica zdravstva Amela Sofić Sofić.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Moguće su komplikacije kao što su panencefalitis ili sveopća upala mozga, upala uha, upala pluća i slično. 

Početni simptomi morbila, koji se obično javljaju od devet do 14 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, “crvene” oči te sitne bijele mrlje u unutrašnjoj strani usta. Nekoliko dana kasnije javlja se osip, počevši od lica i vrata, postepeno se šireći po tijelu. U zatvorenoj prostoriji, u kojoj je boravio oboljeli, još dva sata nakon toga se zdrava, nevakcinisana osoba može zaraziti.

Podsjetimo, sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, sa teškim plućnim komplikacijama, umrla je u petak na Klinici za pedijatriju KCUS, saopćeno je iz ovog kliničkog centra. (KLIX)

MC

Vijesti

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,869FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave