14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Pčelari u FBiH dobili jedinstveni Registar pčelara i pčelinjaka

U Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu, jučer je održana prezentacija Registra pčelara i pčelinjaka Federacije BiH koji vodi i održava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa općinama Federacije BiH a na osnovu Pravilnika o pčelarstvu.   

Ministarstvo je razvilo poseban softver za podršku Registru, koji je jučer prezentiran te je provedena obuka korisnika aplikacije, odnosno općinskih službenika koji već rade na registraciji poljoprivrednih gazdinstava i klijenata Federacije BiH.

Uspostava Pčelarskog registra jedna je od mjera propisana Pravilnikom o pčelarstvu a uslov za upis u Pčelarski registar je prethodna registracija gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

Kako je propisano pravilnikom, prijava za upis u Pčelarski registar podnosi se nadležnoj općinskoj službi, koja izdaje potvrdu o upisu u Registar. Upisom u registar, svakom pčelinjaku se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), piše Akta.ba.

Pčelarski registar sadrži broj iz RPG-a, jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), podatke o pčelaru, ukupan broj pčelinjih zajednica i tip košnica, katastarsku općinu i tipove pčelinjaka. Prijava o broju pčelinjih zajednica vrši se u nadležnoj općinskoj službi najkasnije do 15.5. tekuće godine na obrascu iz Priloga III. Pravilnika o pčelarstvu. (RTV SLON)

MC

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave