35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Počeli radovi – Dva miliona KM za novu trasu korita rijeke Tinje

Danas je općinski načelnik Dr. sci. Nihad Omerović sa saradnicima ponovo posjetio novootvoreno radilište i prisustvovao iskopavanju prvih kubika zemlje na izgradnji novog korita rijeke Tinje, nizvodno od Koprića mosta.

Koliko je značajan ovaj projekat govori i činjenica da su na trasu novog korita došli i neki od stanovnika naselja Bare koji su pred ekipom RTV TK-a u emisiji “Jutarnji program” uživo govorili o ostvarenju konačnom ispunjenju višedecenijiskih obećanja i da sada mogu mirno zaspati kada padaju jače kiše.

Skoro 500 domaćinstava je bilo direktno i indirektno ugroženo i poplavljeno svake godine, po nekoliko puta i tako već nekoliko decenija. Materijalne štete su uvijek bile ogromne, a kod pojedinih domaćinstava su bile i po 30.000 KM po jednoj poplavi.

Kako su istakli u svojim TV obraćanjima, načelnik Omerović sa saradnicima je konačno uspio uz dosta muke i zalaganja da zatvori finansijisku konstrukciju, obezbijedi sredstva i sve potrebne saglasnosti, kao i da riješi imovinsko pravne odnose sa vlasnicima parcela kroz koje prolazi novo korito.  Načelnik Omerović je istakao svoju zahvalnost svima onima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji projekta, a posebno se zahvalio stanovnicima naselja Bare na dugogodišnjem strpljenju i razumijevanju.


Istakao je da je za izvođača radova izabran konzorcij “Roading” doo Gračanica, “Jata group” Srebrenik i “EKO-EURO TIM” d.o.o Krupa na Vrbasu, koji će zajedno raditi novu trasu korita rijeke Tinje, na potezu od Koprića mosta nizvodno do ušća Faćkinog potoka, u dužini od oko 1.000 metara.

“Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na području naše općine. Izgradnjom novog korita omogućit će se bolji protok vode, čime će se znatno povećati stepen zaštite od poplava stambenih i poslovnih objekata u gradskom naselju Bare nizvodno od Koprića mosta, ali i kompletne gradske zone Srebrenika i ostalih naseljenih mjesta uzvodno od Koprića mosta”.

U radove na iskopu nove trase korita uložit će se oko 2 miliona maraka, od čega je 1,2 miliona obezbijeđeno iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a preostalih 800.000 maraka izdvojeno je iz općinskog budžeta. Rok za završetak svih radova je 12 mjeseci. 

Pored ovog projekta, Općina Srebrenik će, prema riječima načelnika Omerovića, u 2019. godini izdvojiti dodatnih 250.000 KM za sanaciju kritičnih tačaka i čišćenje naplavina u koritu rijeke Tinje na cijelom području naše općine.

U ovaj krupni regionalni projekat usmjeren na prevenciju poplava u četiri općine TK-a iz pretpristupnih fondova Evropske unije uložit će se blizu 5 miliona eura. (PRESS SLUŽBA OPĆINE SSREBRENIK).

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave