Politika koči popis poljoprivrede

0
41

Iako se svi slažu da je BiH neophodan popis poljoprivrede, još nije postignut politički dogovor po ovom pitanju, a glavni problem je to što nema saglasnosti o tome da li je za sprovođenje ovog popisa neophodan zakon na nivou BiH ili odluka o metodologiji.

“Taj popis se dogovara i intenzivno se u okviru pododbora radi na tome, a i predstavnici tri statističke institucije stalno pričaju o njemu. Glavni problem je treba li ili ne treba zakon za sprovođenje tog popisa. Kontaktiran je i Eurostat i objašnjenje je da je za popis stanovništva neophodan zakon, a za popis poljoprivrede kako se dogovorimo”, ispričao je izvor Nezavisnih novina blizak statističkim agencijama.

Trenutno, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja još nije uradila popis poljoprivrede, a taj posao zadnji put uradila je još davne 1960, iako je praksa da se on radi svakih 10 godina. U skladu sa preporukama Svjetske agencije za hranu, naredni popisi poljoprivrede planiraju se u ciklusu 2019-2021. godina.

“Uz poštovanje preporuka FAO i Eurostata, statističke institucije u BiH popis poljoprivrede planiraju da realizuju 2021. godine”, rekli su nam u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, dodajući da će u septembru biti obavljeno pilot istraživanje.

Na pitanje da li je za popis poljoprivrede potreban novi zakon, u Republičkom zavodu za statistiku kažu da je dogovor rukovodilaca tri statističke institucije da se popis sprovede na osnovu jedinstvene metodologije usklađene s EU regulativama.

“Trenutno sve se nalazi pred Savjetom ministara BiH i sada je politika na djelu. Jedni hoće zakon, a drugi ni da čuju da se radi popis poljoprivrede po osnovu jedinstvenog zakona jer je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta i to je sva priča”, potvrđeno nam je iz nekoliko izvora.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je neophodan popis poljoprivrede, prije svega zbog uspostavljanja preduslova za kreiranje agrarne politike zasnovane na činjeničnom stanju na terenu. (RTV SLON)

MC

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime