35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Politika koči popis poljoprivrede

Iako se svi slažu da je BiH neophodan popis poljoprivrede, još nije postignut politički dogovor po ovom pitanju, a glavni problem je to što nema saglasnosti o tome da li je za sprovođenje ovog popisa neophodan zakon na nivou BiH ili odluka o metodologiji.

“Taj popis se dogovara i intenzivno se u okviru pododbora radi na tome, a i predstavnici tri statističke institucije stalno pričaju o njemu. Glavni problem je treba li ili ne treba zakon za sprovođenje tog popisa. Kontaktiran je i Eurostat i objašnjenje je da je za popis stanovništva neophodan zakon, a za popis poljoprivrede kako se dogovorimo”, ispričao je izvor Nezavisnih novina blizak statističkim agencijama.

Trenutno, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja još nije uradila popis poljoprivrede, a taj posao zadnji put uradila je još davne 1960, iako je praksa da se on radi svakih 10 godina. U skladu sa preporukama Svjetske agencije za hranu, naredni popisi poljoprivrede planiraju se u ciklusu 2019-2021. godina.

“Uz poštovanje preporuka FAO i Eurostata, statističke institucije u BiH popis poljoprivrede planiraju da realizuju 2021. godine”, rekli su nam u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, dodajući da će u septembru biti obavljeno pilot istraživanje.

Na pitanje da li je za popis poljoprivrede potreban novi zakon, u Republičkom zavodu za statistiku kažu da je dogovor rukovodilaca tri statističke institucije da se popis sprovede na osnovu jedinstvene metodologije usklađene s EU regulativama.

“Trenutno sve se nalazi pred Savjetom ministara BiH i sada je politika na djelu. Jedni hoće zakon, a drugi ni da čuju da se radi popis poljoprivrede po osnovu jedinstvenog zakona jer je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta i to je sva priča”, potvrđeno nam je iz nekoliko izvora.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je neophodan popis poljoprivrede, prije svega zbog uspostavljanja preduslova za kreiranje agrarne politike zasnovane na činjeničnom stanju na terenu. (RTV SLON)

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave