31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Protekla godina najuspješnija u sektoru obučavanja Oružanih snaga BiH

Od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, protekla godina bila je najuspješnija kada je u pitanju sektor obučavanja, istaknuto je danas na Godišnjoj konferenciji o obuci Oružanih snaga BiH na kojoj su sumirani rezultati u prošloj godini.

Tokom konferencije u Sarajevu prezentirani su rezultati pripadnika Oružanih snaga BiH po jedinicama, uz naglašavanje njihovih učestvovanja u deset međunarodnih vojnih vježbi, vojnim obukama s civilnim strukturama te EUFOR-om i međunarodnim takmičenjima.

U protekloj godini realizirane su tri vježbe bataljonskog nivoa u kojima je učestvovalo gotovo 1.700 pripadnika Oružanih snaga BiH, a radi se o multifunkcionalnim i multidimenzionalnim vježbama.

Kako je rečeno, da bi se moglo odgovoriti savremenim odbrambenim metodama i izazovima u modernom okruženju osnovno je da jedinice Oružanih snaga budu obučene i opremljene, ali neophodno je osigurati i njihovu motiviranost.

Ukazano je na probleme i izazove s kojima se komande i jedinice Oružanih snaga BiH suočavaju tokom realiziranja planskih aktivnosti obuke koje se organiziraju s ciljem unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije, ocjenjivanja i daljnjeg razvoja sistema upravljanja obukom i edukacijom.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić ocijenio je da su OSBiH vojska koja s najmanje resursa postiže najbolje rezultate, iznoseći podatak da od 11 jedinica ima nivo osposobljenosti za NATO operacije.

– Teško da neka zemlja iz okruženja ima takav stepen obučenosti svojih jedinica s ovako oskudnim resursima. Plan je borbenu grupu od oko 800 osoba obučiti da budu na ovom nivou kao tim – pojasnio je Jusić govoreći o planovima za budućnosti koji su vezini za dokument Pregled odbrane.

Ta jedinica bi trebala biti sprema za bilo koji vid operacije bilo da se radi o borbenoj operaciji ili su u pitanju druge operacije za koje su zadužene Oružane snage.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović podvukao je danas da su Oružane snage bile suočene s problemom osiguranja neophodnih sredstava za realizaciju obuke.

Izrazio je nadu da će tokom ove godine biti učinjeni dodatni napori kako bi se stvorili uvjeti za obučavanje pripadnika Oružanih snaga i to sve s ciljem da bi se moglo odgovoriti na bilo koji izazov s kojim bi se te snage mogle eventualno suočiti.

Zahvalio je partnerskim državama, NATO i EUFOR štabu u Sarajevu jer su pružili podršku jedinicama Oružanih snaga BiH na realizaciji obuke.

Nakon današnje konferencije očekuje se definiranje prioriteta za jedinice Oružanih snaga BiH za ovu godinu, a kako je zaključeno uz naučene lekcije može se očekivati unapređenje sistema obuke.

MC

Vijesti

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave