19.5 C
Srebrenik
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Rakije iz BiH na dalekim tržištima

Rakije iz BiH pronašle su svoje mjesto u čašicama dalekih inostranih tržišta, uključujući i Kinu, gdje izvozimo lozovaču, ali i Sjedinjene Američke Države, gdje je dospjela naša šljivovica.

“Lozovaču i komovicu najviše izvozimo u Kinu, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Češku”, potvrđeno je za “Nezavisne” iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Šljivovica se najviše izvozi u Slovačku, Njemačku, Austriju, SAD, Srbiju, Bugarsku te Češku. Izvoz ove vrste rakije uopšte nije mali.

“Ukupna količina izvezene šljivovice u 2018. godini je iznosila 561.066 litara”, precizirali su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Nisu ovo, međutim, jedina žestoka alkoholna pića kojima smo put prokrčili do stranih tržišta, uključujući i prekookeanska.

“Voćne rakije dobijene destilacijom prevrelih komina od voća, kao što su one od krušaka, trešanja, višanja, dunja, kajsija i drenja te ostalog voća, najviše izvozimo u Srbiju, Hrvatsku, SAD, Bugarsku, Austriju te Crnu Goru”, rekli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Mada zvuči neobično, izvozimo i džin i votku, iako ne u velikim količinama, a šaljemo ih u komšiluk u – Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru.

“Likeri i slična pića za osvježenje se najviše izvoze u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku te Bugarsku”, kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Naši proizvođači voća uvjeravaju da rakije koje proizvodimo imaju vrhunski kvalitet. Međutim, voćari upozoravaju da su u teškom položaju na tržišnoj utakmici.

“Uopošte nije zaštićena naša proizvodnja. U proizvodnji rakije voćari nemaju veliki uticaj, iako imamo vjerovatno dosta bolji kvalitet u odnosu na strani, gdje je više prisutna hemija”, rekao je za “Nezavisne” Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara u Republici Srpskoj.

Ugostitelji tvrde da naša pića dobro kotiraju za kafanskim stolovima te da i turistima rado nude, recimo, lozovaču koju proizvode domaći vinari.

“Sve zavisi od konobara da li će preporučiti domaću rakiju ili ne. Rakija je naš autentičan proizvod i treba da radimo na njegovoj promociji, kako bi je i turisti više pili. Jer, ako odete u Češku, hoćete li da pijete špansko ili češko pivo? Mi se borimo za promociju domaćih proizvoda”, pojašnjava Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj.

(RTV Slon/Nezavisne novine)

MC

Vijesti

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,869FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave