34.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Sastanak Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH

Bosna i Hercegovina će iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi pojačali kontrolu i nadzor na istočnoj granici i spriječili ulazak ilegalnih migranata, zaključak je Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH održanog u četvrtak.

S obzirom na operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i kretanju migranata na balkanskoj ruti, jačanje kontrole granice je označeno kao glavni prioritet u rješavanju migrantske situacije.

Zbog toga je zatraženo od Granične policije da za slijedeći sastanak Štaba dostavi analizu o potrebnom broju policijskih službenika kako bi se u potpunosti zatvorila 600 kilometara duga istočna granica, a koja će biti proslijeđena Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Štaba i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne i sa ponudom mađarske vlade da uputi kao ispomoć određen broj policajaca, koji bi vršili monitoring granice bez oružja i  policijskih ovlaštenja.

Štab je prihvatio ovu ponudu u uskoro će u proceduru Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH biti upućen prijedlog sporazuma.

U prva dva mjeseca ove godine u BiH ušlo 2.260 migranata i što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno se u bih nalazi oko 3.500 migranata i svi su smještenu u osam prihvatnih  centara, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

DK

Vijesti

Promet industrije u junu porastao za 3,7 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u junu u poređenju s majem ove godine ostvario je rast od 3,7 posto. Na domaćem...

U Crnoj Gori najviše turista iz BiH i Srbije

Oko 167 hiljada turista trenutno boravi u Crnoj Gori, a ove sedmice ostvareno je 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine, saopštila je direktorica...

Schmidt danas preuzima ulogu visokog predstavnika u BiH

Christian Schmidt danas će zvanično preuzeti ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a na toj poziciji naslijedit će Valentina Inzka. Schmidt je izabran za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,880FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave