35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Služba za zapošljavanje TK – Program „Obuka i rad 2019“ još uvijek otvoren

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona obavještava sve zainteresovane poslodavce sa područja Tuzlanskog kantona da je Javni poziv za učešće u programu „Obuka i rad 2019“ još uvijek otvoren i da su sredstva i dalje raspoloživa.

Naime, Služba za zapošljavanje TK u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje svake godine realizuje programe sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke, za što je ove godine samo za TK izdvojeno oko 11 miliona KM.

Prvi javni pozivibili su objavljeni polovinom marta  ali su zbog velike zainteresovanosti i zatvoreni isti dan. Ipak, sredstva za Program „Obuka i rad 2019“ još uvijek su raspoloživa. 

Ovim programom planirana je obuka u konkretnom poslovnom okruženju (privatni sektor) za 700 nezaposlenih osoba sa područja Federacije BiH, a od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizovao obuku. Koncept programa osmišljen je tako da osoba provede do tri mjeseca na obuci, a zatim šest mjeseci u radnom odnosu ili do tri mjeseca na obuci i 12 mjeseci u radnom odnosu.Za  realizaciju  navedenog programa  predviđena  su  sredstva  u  iznosu  od 2 miliona KM.

U praksi sufinansiranje troškova obuke i zaposlenja bit će realizovano na dva načina, zavisi koji poslodavac odabere. Prvi način podrazumijeva sufinansiranje tromjesečne obuke u iznosu od nešto više od 350, 00 KM po osobi mjesečno i nakon završetka obuke poslodavac je dužan da zaposli 60% obučenih osoba, te za svaku osobu bit će refundirana jednokratna naknada u iznosu od 600, 00 KM. U drugom slučaju planirano je sufinansiranje tromjesečne obuke u istom mjesečnom iznosu od 350, 00 KM po osobi, a nakon završene obuke poslodavac je dužan da 60% osoba ostavi u radnom odnosu na period od 12 mjeseci, s tim da drugih šest mjeseci Federalni zavod će mjesečno refundirati 500, 00 KM.

Javni poziv i detalji o načinu apliciranja nalaze se na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje www.fzzz.ba. Takođe, svi zainteresovani poslodavci informacije i pomoć mogu dobiti lično u prostorijama Službe za zapošljavanje TK ili putem maila info@szztk.ba.

M.O.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave