31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Svečano otvorena peta ”Pametna škola” u TK

Osnovna škola Gornja Tuzla sada je zvanično energetski obnovljena škola. Na školi su provedene različite mjere energetske efikasnosti, a u sam projekat je uloženo oko 190 hiljada maraka.

”Zamijenjena je stolarija novom stolarijom, termoizolovan je objekat. Vanjski zid je termoizolovan. Urađena je termoizolacija na tavanu škole i urađen je kotao, sada imaju novi kotao na pelet” rekao je Adi Tanović, asistent na projektu ”Pametna škola” u TK.

Osim Osnovne škole Gornja Tuzla, Osnovna škola u Srebreniku je sljedeća škola na kojoj će se implementirati projekat Inovativnim umom do pametnih škola. Da ovaj projekat donosi mnoge benefite uposlenicima i učenicima, već sada svjedoče u OŠ Gornja Tuzla.

Dobili smo zvučnu izolaciju i sada ne čujemo buku s vana dok to prije nije bio slučaj. Zato će ovo doprinijeti ugodnom ambijent i utjecati na emocijalan doživljaj kako učenika tako i profesora. One pozitivne emocije su najbolji i najbitniji motivatori  i podstrekači,” kazala je Azra Feukić, direktorica Osnovne škole ”Gornja Tuzla”.

Projekat Pametna škola finansira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna gora 2014-2020. godina. Projekat sufinansira i Vlada TK, a trenutni politički predstavnici Vlade i Gradske upravu ističu značaj samog projekta.

”Implementirali smo dobar program i  uspjeli smo da TK ima proaktivnu ulogu u privlačenju stranih investitora zajedno sa nevladinim sektorom. Ovaj projekat mijenja nas i uvodi evropske standarde na rpave načine i to je ono što smo napravili” objasnio je Osman Puškar, ministar privrede u Vladi TK u tehničkom mandatu.

”Djeca će shvatiti koliko se može uštedjeti, pa će to sami raditi i savjetovati roditeljima. 100 tona sumpora će manje ići nakon utopljavanja ove zgrade” smatra Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U sam projekat uključen je i Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija, Udruženje Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

M.O.

Vijesti

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK: Prijem nastavnika, stručnih saradnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK raspisalo je danas konkurse za prijem nastavnika, stručnih saradnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama TK, te oglas...

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave