35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Svjetski dan šuma, 21. mart: Neophodno raditi na zaštiti šumskog bogatstva BiH

Na šumske ekosisteme ne može se gledati samo kao na izvor drvne sirovine već ihmoramo posmatrati kao resurs neophodan za život u najširem smislu te riječi, apelujuiz Centra za životnu sredinu povodom Svjetskog dana šuma koji se obilježava danas.Danas je šumama pokriveno tek oko 30 odsto ukupne površine Zemlje, jer supovršine pod šumama usljed krčenja za potrebe drvne sirovine, dobijanja poljoprivrednih i građevinskih površina smanjene.

Na planeti godišnje nestane 16 000000 hektara šume.„Bosna i Hercegovina je šumovita zemlja gdje se šume i šumska zemljišta prostiru napovršini od oko 58 odsto površine. Bogatstva prirodnih šuma i prašuma u BiH suznačajna sa aspekta ostvarivanja spektra ekosistemskih funkcija šuma i treba raditina njihovoj zaštiti i očuvanju. Najveća prijetnja našim šumama pored klimatskihpromjena je i očuvanje šuma pod pritiskom tržišne ekonomije i infrastrukturnih projekata.

Takođe u BiH je prisutna opasnost od prekomjernog korištenja drvnesirovine za dobijanje energije i to primarno toplotne“, ističe Aleksandra AnjaDragomirović iz Centra za životnu sredinu. Aktuelni globalni problem je pitanje korištenja biomase za potrebe dobijanja energije.Trenutno 46 odsto obnovljive energije u Evropskoj uniji dolazi od drvne biomase.Uprkos ideji o drvetu kao obnovljivom energentu korištenje drveta pokazuje i svoje manjkavosti.

Korištenje drvne biomase nije neutralno sa aspekta emisije gasovastaklene bašte jer ono oslobađa ugljen dioksid, a sječama za potrebe dobijanja energenta se redukuje količina ugljeničnih gasova koje bi šuma kao trajna kategorijaskladištila iz atmosfere. Uzgoj šume za potrebe biomase (planteže) negativno utiče nabiodiverzitet, kvalitet voda i zemljišta jer šumska plantaža nije prirodna šuma sa svim svojim ekosistemskim funkcijama.

Šume su najsloženiji kopneni ekosistemi koji pružaju čitav spektar koristi. Šuma apsorbuje ugljen dioksid, a ispušta kiseonik; vrši filtraciju vode; učestvuje uprodukciji i očuvanju kvaliteta zemljišta, a u šumskim ekosistemima nalaze se mnogi otkriveni i neotkriveni organizmi, važni za ukupnu ravnotežu živog svijeta pa time i opstanak čovjeka.

Pored svega navedenog važna je i sociološka uloga šume i nebrojeno puta su dokazni povoljni uticaji šuma na psihofizičko zdravlje ljudi. Dok je prvi dan proljeća, 21. mart posvećen šumama, dan poslije, 22. mart obilježava se kao Svjetski dan voda. O zaštiti šumskih ekosistema i vodnih resursa važno jegovoriti i brinuti uvijek, a ne samo danas i sutra. Voda i šuma znače život i opstanakplanete i čovječanstva. Potrudimo se da radimo na njihovom očuvanju i unapređenju . ( CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU)

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave